Пасхальне послання Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварського Антонія пастирям, чернецтву, і всім вірним чадам Бориспільської єпархії Української православної церкви

Пасхальне послання Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварського Антонія пастирям, чернецтву, і всім вірним чадам Бориспільської єпархії Української православної церкви

«Воскресения день, и просветимся торжеством, и друг друга обымем»
(стихира Пасхи)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі браття і сестри, милістю Божою, ми входимо в радість свого Господа. Пасхальна ніч привідкриває нам реальність того, що чекає людину в іншобутті. Пасха Христова — це свято безсмертя.

Вся земна історія від першого Адама до другого Адама — це скорботне, безнадійне перебування у світі, де панує страх смерті. Саме тому першими словами після гробової суботньої тиші були: «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Іісуса розп’ятого. Його нема тут — Він воскрес» (Мф. 28:5-6).

До Воскресіння Христового ми чули з вами про прояви страху — коли земля потряслася, і каміння розпадалося, і навіть людська природа Христа боялася перед обличчям страшної смерті. Господь дав нам ліки проти гріха — Його заповіді, піст і молитву, але смерть могла бути переможеною виключно Ним Самим. Тому Своїм Воскресінням Господь знищує останнє, чого могла ще боятися людина — смерть. «Ніхто нехай не страшиться смерті», — каже святитель Іоанн Златоуст, — «бо звільнила всіх нас смерть Спасителя!» Смерть більше немає жодної сили над нами. Уже немає місця для страху, тому що справжня Пасха — Христос — звершує і дарує вірним дійсне і істинне спасіння, веде нас від смерті до життя, з підвалин аду — до райського блаженства, від відчуття безодні залишеності Богом — до радості обоження.

Господь каже: «Я є путь і істина і життя» (Ін. 14:6), тому й не змогла смерть перемогти Саме Життя. «Коли минула субота, на світанку першого дня» (Мф. 28:1), Новий Адам, Нове Життя реабілітує Адама ветхого, який згрішив у далеку суботу в раю. Воскресіння Христове відновило порушену нашу свободу для того, щоб ми більше не вибирали непослух; воно сповнило буття людини сенсом і надією. А найголовніше — воно відкрило дорогу в життя вічне всім віруючим у Пресвяту Трійцю, членам Святої Православної Церкви. Відтак немає вже жодної причини для відчаю, зневіри чи страху для тих, хто сердечно любить Христа і слідує за Ним.

Ми не маємо боятися не тому, що вже нічого страшного у цьому житті з нами не відбудеться, а тому що це вже ніяк не вплине на наше майбутнє у вічності, якщо ми житимемо у Христі. Але що може стати орієнтиром для істинного життя у Христі? У своєму слові на Воскресіння Господнє святитель Амфілохій Іконійський нам відповідає: «Нині встановлене вітрило Хреста на кораблі світу, і світ залишається неушкодженим, та завдяки цьому вітрилу Хреста той, хто плаває, не знатиме краху, тобто смерті, але відпливе на Небеса».

Возлюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати і сестри! Щиро вітаю вас зі святом Святого Воскресіння! Закликаю всіх триматися за вітрило Хреста Христового, який є лише у Церкві Божій. Допоки свята Христова Церква проповідує Воскресіння, Вона проповідує істину, бо це реалізація всього того, про що Спаситель казав (див. Мф. 28:1), а це значить, що «ворота пекла не здолають її» (Мф. 16:18). Будемо старатися стати достойними Воскресіння Христового, щоб нас не спіткала доля невірних єгиптян, які бачили, як їх діти вмирали через зневіру. Будемо виконувати заповіді Христові, щоб у день Його Другого Пришестя нам не затремтіти і не зробитися мертвими, як охорона біля гробу, і стати «позором поміж мертвими вовіки» (Прем. 4:19).

Нехай Всемилостивий Господь укріпить нашу надію на Нього та зміцнить впевненість в остаточному торжестві миру, правди і справедливості. Нехай наші серця розпаляться любов’ю і молитвами один за одного, щоб ми могли зрадіти Воскреслому Христу, як свята Марія Магдалина і жінки мироносиці, коли прибігли до Його святого гробу.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!  

 

 БОЖОЮ МИЛІСТЮ

МИТРОПОЛИТ БОРИСПІЛЬСЬКИЙ І БРОВАРСЬКИЙ

 

Пасха Христова

2020 р.