Літургія Передосвячених Дарів у храмі на честь преподобного Агапіта Печерского Києво-Печерської Лаври.

Літургія Передосвячених Дарів у храмі на честь преподобного Агапіта Печерского Києво-Печерської Лаври.

22 березня 2024 року, у п’ятницю першої седмиці Великого посту, Керуючий справами Української...

Читання четвертої (заключної) частини Великого покаянного канону

Читання четвертої (заключної) частини Великого покаянного канону

21 березня 2024 року, у четвер першої седмиці Великого посту, керуючий справами Української...

Читання третьої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського

Читання третьої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського

20 березня 2024 року, у середу першої седмиці Великого посту, керуючий справами Української...

Перша у 2024 році Літургія Передосвячених Дарів

Перша у 2024 році Літургія Передосвячених Дарів

20 березня 2024 року, у середу першої седмиці Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і...

Читання другої частини Великого покаянного канону

Читання другої частини Великого покаянного канону

19 березня 2024 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, керуючий справами Української...

ВИШГОРОД. 18890 грн було зібрано на благодійному ярмарку

ВИШГОРОД. 18890 грн було зібрано на благодійному ярмарку

17 березня, парафія на честь святого великомученика та цілителя Пантелеймона м.Вишгород провела...

Архангело-Михайлівська парафія Березані долучилася до збору коштів на автомобіль для ЗСУ.

Архангело-Михайлівська парафія Березані долучилася до збору коштів на автомобіль для ЗСУ.

15 березня 2024 року настоятель Архангело-Михайлівського храму міста Березані протоієрей Сергій...

І-ша частина Великого Покаянного Канону прп. Андрія Критського

І-ша частина Великого Покаянного Канону прп. Андрія Критського

18 березня 2024 року, у перший день Великого посту, Керуючий справами Української Православної...

Річний звіт інформаційно-просвітницького відділу Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

30 грудня  2015 р.

Керівник – протоієрей Анатолій Слинько

 

Ваше Високопреосвященство, всечесні отці!

За рік, що минає, діяльність Бориспільської єпархії значно збагатила інформаційний простір православної України. Основна робота інформаційно-просвітницького відділу була зосереджена на збиранні і висвітленні інформації на сторінках офіційного сайту  єпархії - http://boryspil-eparchy.org. За два роки існування сайту його дизайн і структура стали зразком для розробки сайтів інших єпархій Української Православної Церкви. У структурі сайту наглядно відображено адміністративний устрій єпархіального життя. Стрічка новин, яка оновлюється щодня, вказує на те, що єпархія живе повноцінним церковним життям. На сайті крім довідкової інформації про єпархію працюють три основні інформаційні рубрики — «Служіння архієрея», «Життя парафій», «Робота відділів єпархії», які активно поповнюються новинами.

Важливим завданням сайту - це донесення до суспільства офіційної позиції Церкви щодо різноманітних подій в Україні, висвітлення соціальної і гуманітарної діяльності парафій єпархії. Безліч цінних інтерв’ю та коментарів керуючого Бориспільською єпархією Високопреосвященнішого митрополита Антонія, розміщених на сайті, дають для кожного священика матеріал для роботи зі своїми прихожанами. Вони містять відповіді на актуальні питання, що задають сьогоднішні реалії.

Помітною подією року в Бориспільській єпархії, стало святкування 1000-річчя кончини святих князів Бориса і Гліба. У ході святкування в інформаційному просторі висвітлено подвиг святих князів через інтернет, буклети, надруковані Борисоглібською парафією міста Вишгорода, цікаві відео-сюжети, ряд акцій недільної школи Борисоглібської парафії та парафіями міста Переяслав-Хмельницький.  Також помітним стало святкування 150-річчя Зазимського Свято-Воскресенського храму, що було висвітлено у новинах, відеосюжетах, виданні буклетів, святкового концерту.

Як показує практика, новини-репортажі з фотографіями про концерти, літні дитячі табори, паломництва, соціальне служіння привертають більше уваги користувачів ніж коротенький опис богослужіння з приводу престольного свята. Звертаю вашу увагу, що змістовні та цікаві новини нашого сайту використовують офіційні і популярні загально-церковні сайти. А це в свою чергу популяризує в інтернеті, як саму Бориспільську єпархію так і парафію, в якій проходить цікавий захід.

Сайт єпархії поповнено новими рубриками і розширено структуру. Наприклад, з'явилися нові рубрики «Ювілеї», «Потрібна допомога».

Загальна кількість матеріалів сайту сьогодні складає 2590 публікацій. Відвідуваність за 2015 рік склала близько 60 000: з пошуковиків 32.8 % (19 330), прямі заходи 34.2% (20 000), переходів з інших сайтів 22.4% (13 198), із соціальних мереж 4.38% (2 579). Щоденна відвідуваність ресурсу в середньому 170 унікальних заходів. Географія відвідувачів за рік: Україна (54 724), Росія (2 709), Польща, Білорусь, США і інші. Найбільше запросів у пошуковиках: “бориспольская епархия”, “бориспільська єпархія”, “упц”, а також на перших позиціях у пошуковиках знаходиться назва населеного пункту + слово “церква” або “храм” прізвища і імена священиків.

Паралельно з офіційним сайтом єпархії існує мережа парафіяльних сайтів у загальноукраїнській системі church.ua. Тут для кожної парафії створено сайт-візитку в доменній зоні church.ua. Пошуковики в інтернеті досить добре їх знаходять. При бажанні парафії можуть самостійно займатися адмініструванням цих сайтів абсолютно безкоштовно. Деякі батюшки вже отримали доступ.

Також, багато років в мережі Інтернет працюють самостійні сайти деяких парафій і благочинь: парафія Бориса і Гліба м. Вишгород (http://boris-i-gleb-vyshegrad.kiev.ua),  парафія ап.Іоанна Богослова м. Бровари (http://ioann-bogoslov.kiev.ua),  Воскресенський храм с. Зазим'є (http://zazimye.info), Баришівське благочиння (http://blagobar.blogspot.com),  Церква архістратига Михаїла с. Лукаші (http://lukashichurch.blogspot.com),  Яготинське благочиння (http://yagotin.hrest.info).

Єпархія представлена в соціальних мережах: facebook, вконтакте, twitter, google+, youtube. Також у названих соціальних мережах присутні багато аккаунтів священиків Бориспільської єпархії.

До періодичних друкованих парафіяльних видань в цьому році додалася газета «Березанський церковний вісник», яка видається щомісяця і розповсюджується безкоштовно в Березанському благочинні.  Крім того продовжують видавництво своїх газет Борисоглібська парафія міста Вишгорода «Борисоглібський Вістник» та Свято-Воскресенська парафія села Зазим’є - «Зазимський Благовісник». Таким чином сьогодні єпархія має три місцеві газети. В основному в храмах єпархії поширюються листівки чужих видань: «Стрітенські», «Почаївські» листки і інше. Крім того священики деяких благочинь (Яготинського, Березанського, Баришівського) публікуються в місцевих світських газетах.

Доброю традицією стало видання парафіяльних однолистових та перекидних календарів з фотографіями і храмами парафій. Так на 2016 рік мають свої календарі: Заворицька, Зазимська, Недрівська парафії та деякі парафії Баришівського благочиння. Перед навчальним роком Миколаївська парафія села Рожівка випустила з друку настінну Православну абетку.

Розвиток комп’ютерних технологій сьогодні, - значно розширює можливості і методи проповіді. Наприклад, відео-архів єпархії поповнюється цікавими відеофільмами. Досить цікаво змонтовано фільм про 20 років парафіяльного життя Георгіївської громади села Заворичі. Також гарними відео-репортажами супроводжуються новини Баришівського благочиння.

Минулого року у нашій єпархії деякі священики  активно працювали у світському медіапросторі: на телебаченні, радіо. Наприклад отець Димитрій Денисенко виступає по радіо та телебаченню Вишгородського району з поздоровленням та поясненням основного змісту православних свят. Проте цього року така співпраця обмежена в силу недружнього відношення загалом українських ЗМІ до УПЦ.

Не дивлячись ні на що, парафії звершують свою спасительну місію – проповідують, ведуть соціальну і благодійну роботи. Задача нашого відділу - поширювати інформацію про це в інформаційному просторі. Тому прошу духовенство єпархії звертати більше уваги на подачу новин у наш відділ. Для спрощення роботи по складаню новини пропоную кожному настоятелю ознайомитися зі «Схемою написання парафіяльної новини», яка була роздана кожному. Там подані основні рекомендації та контактні дані відділу.

Сьогоднішньому суспільству, яке характеризується як інформаційне, пропонується нескінчений потік «інформаційної їжі», серед якої тяжко відфільтрувати правдиву інформацію від фейкової. Мисляча людина завжди зможе знайти правду у першоджерелі, а наш сайт є першоджерелом стосовно того, що відбувається в межах Бориспільської єпархії.

Надіємось на подальшу Господню допомогу та Вашу підтримку!

 

ДОДАТОК.

Схема написання парафіяльної новини (практичні рекомендації)