Літургія Передосвячених Дарів у храмі на честь преподобного Агапіта Печерского Києво-Печерської Лаври.

Літургія Передосвячених Дарів у храмі на честь преподобного Агапіта Печерского Києво-Печерської Лаври.

22 березня 2024 року, у п’ятницю першої седмиці Великого посту, Керуючий справами Української...

Читання четвертої (заключної) частини Великого покаянного канону

Читання четвертої (заключної) частини Великого покаянного канону

21 березня 2024 року, у четвер першої седмиці Великого посту, керуючий справами Української...

Читання третьої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського

Читання третьої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського

20 березня 2024 року, у середу першої седмиці Великого посту, керуючий справами Української...

Перша у 2024 році Літургія Передосвячених Дарів

Перша у 2024 році Літургія Передосвячених Дарів

20 березня 2024 року, у середу першої седмиці Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і...

Читання другої частини Великого покаянного канону

Читання другої частини Великого покаянного канону

19 березня 2024 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, керуючий справами Української...

ВИШГОРОД. 18890 грн було зібрано на благодійному ярмарку

ВИШГОРОД. 18890 грн було зібрано на благодійному ярмарку

17 березня, парафія на честь святого великомученика та цілителя Пантелеймона м.Вишгород провела...

Архангело-Михайлівська парафія Березані долучилася до збору коштів на автомобіль для ЗСУ.

Архангело-Михайлівська парафія Березані долучилася до збору коштів на автомобіль для ЗСУ.

15 березня 2024 року настоятель Архангело-Михайлівського храму міста Березані протоієрей Сергій...

І-ша частина Великого Покаянного Канону прп. Андрія Критського

І-ша частина Великого Покаянного Канону прп. Андрія Критського

18 березня 2024 року, у перший день Великого посту, Керуючий справами Української Православної...

Річний звіт єпархіального відділу «Церква і культура» Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

15 грудня 2014 р.

Керівник – протоієрей Олександр Клименко

Ваше Високопреосвященство,

Шановні отці, дорогі брати і сестри!

29 листопада 2013 року було створено єпархіальний відділ «Церква і культура» Бориспільської єпархії. За рік, що минув, парафії нашої єпархії брали активну участь у культурних заходах, які проходили на території нашої єпархії, а також активно організовували свої внутрішньо - парафіяльні творчі проекти. На сьогодні можна сказати про постійність проведення таких, вже звичних майже для кожної парафії заходів, які відбуваються з року в рік майже в кожному селі та місті єпархії:

  • подарунки дітям, вистави, відвідування шкіл та садочків на свято свт. Миколая Чудотворця – «зимового Миколая»;

  • різдвяні псальми в храмі та за його межами, постановки вертепів, вистав на різдвяну тематику з 7 по 18 січня;

  • велике освячення води на ставках та річках на Хрещення Господнє;

  • заупокійні літії біля меморіалів та обелісків 9 травня за загиблими у Другій світовій війні;

  • заупокійні літії у дні пам’яті голодоморів та бойових дій в Афганістані;

  • виступи духовенства на урочистостях у дні державних свят, перших та останніх дзвоників, випускних у школах.

  • молебні у храмах перед та по завершенню навчального року у навчальних закладах тощо.

У ці дні переважна більшість духовенства єпархії вже традиційно задіяна і співпрацює з місцевими відділами культури чи сільськими радами, спільно проводячи ці заходи.

Хочеться згадати про участь храмів першого Броварського благочинія у творчому фестивалі «Віфлеємська зірка», у проведенні концертів на дні святого Миколая, Різдва Христового та Великодня у своїх храмах. Свято-Миколаївський храм с. Русанів, храм св.Іоанна Богослова м. Бровари також порадували проведенням творчих концертів у ці святкові дні. Особливо хочеться відзначити ініціативи Свято-Георгіївського храму с. Заворичі. Озвучимо лише найголовніші з них:

  • на Різдво Христове в рамках літературно-театрального дійства з метою місіонерства був показаний спектакль «Іван Васильович міняє конфесію», також відбувся святковий концерт;

  • вихованці недільної школи відвідали дитячий будинок с.Мокрець «Надія» і привітали його вихованців музичними вітаннями та солодкими подарунками;

  • у серпні 2014 проводився православний табір «Літо Господнє»;

  • інші не менш цікаві події: паломництва, вистави.

У Петро - Павлівському храмі м. Бровари після архієрейської літургії, яку очолив керуючий єпархією митрополит Антоній, відбувся різдвяний концерт, в якому брали участь хорові колективи та вихованці недільних шкіл м. Бровари, с. Рудня, с. Зазим’я, с. Заворичі.

Відзначимо активну участь єпархіального відділу «Церква і культура» у заходах, присвячених 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка та 170-річчю з дня його перепоховання. Священики Березанського та першого Броварського благочинь не залишилися осторонь цієї знакової події і вшанували пам’ять Кобзаря, відвідавши з пастирським словом поетичні вечори, концерти та мітинги на згадку про поета.

Для єпархіального відділу важливим є внесок храму на честь святителя Спиридона с. Осещина другого Вишгородського благочиння, який у 2014 році, крім вже традиційних для всіх парафій заходів, реалізував наступні культурні дійства:

  • діти з недільної школи брали участь у розписі притвору храму свт. Спиридона. Основи іконопису вони вивчають при храмі в іконописному гуртку, там само проводять заняття з естетичного виховання;

  • цікава ініціатива – на сайті парафії з’явилася рубрика для привітань парафіян з їх іменинами та днем народження;

  • проводяться уроки творчості – квіллінг, аплікації, ліпка, декоративні доробки тощо, потім це все демонструється на виставках.

Маємо відмітити також недільні школи та молодіжний хор Першого Вишгородського благочинія, їх виступи не лише на території єпархії, області та країни, а й за їх межами, зокрема, участь у святковому концерті в м.Ульм (Німеччина) з нагоди ювілею відродження парафії. Недільні школи до православних свят готували святкові ярмарки з тематичними доробками, солодкими виробами, чаюванням та виступами - поздоровленнями парафіян. Щонеділі молодь збирається на зустрічі любителів духовного співу.

Наш єпархіальний відділ не оминув увагою заходи, присвячені святкуванню Дня православної книги (лютий - березень), Міжнародний день інвалідів (грудень), День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні (червень), 70-ту річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників (жовтень), Міжнародний день захисту дітей (травень). Особливо активно в ці дні проявили себе парафії та духовенство Березанського та Яготинського благочинь.

Священики Баришівського та Березанського благочинь виступали на творчих вечорах місцевих поетів, композиторів, брали участь у зустрічах та дискусіях, присвячених творчості цих особистостей.

 Особливим зазначаємо заходи, пов’язані з приїздом на батьківщину святителя Софронія Іркутського у Березань дослідницької експедиції в рамках проекту «Від Іркута до Неви і Дніпра зі святителем Софронієм». Продовженням цього проекту буде наш відповідний візит до Іркутської єпархії в кінці січня 2015 року на презентацію першого фільму про Софронія Іркутського, дитинство якого минуло в Березані.

Це не повний перелік тих подій, що відбулися за минулий рік. Згурівське, два Бориспільських, два Переяслав – Хмельницьких благочинія, звісно, також не стояли осторонь роботи єпархіального відділу «Церква і культура». Кожен трудився, як міг, ми лишень надіємось на більш плідну співпрацю у майбутньому. В наступному році ми плануємо більш активно допомагати благочинним у плануванні культурних заходів їх благочинних округів. Закликаю всіх до активної співпраці та обміну досвідом. Ті парафії, які поки що не включилися в простір взаємодії Церкви та культури, прошу більш активно діяти в цьому напрямі та не втрачати можливостей, яких завтра може і не бути.