Річний звіт єпархіального відділу у справах сім’ї та молоді Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

15 грудня 2014 р.

Керівник – протоієрей Олександр Журавльов.

Ваше Високопреосвященство, шановні отці!

Робота єпархіального відділу у справах сім'ї та молоді в 2014 році була організована в трьох напрямках:

1. Православне виховання дітей. Робота парафіяльних недільних шкіл. Організація свят на парафіях. Проведення літніх православних таборів.

2. Організація молодіжного служіння. Проведення «молодіжок». Залучення молоді до участі в православних богослужіннях.

3. Опіка багатодітних та малозабезпечених сімей. Допомога дитячим будинкам. Взаємодія з дитячими садками, школами.

Станом 10 грудня 2014 року в Бориспільській єпархії на базі парафій діє 37 недільних шкіл (Таблиця 1). Школи мають різновікові і змішані групи дітей віком від 3-х до 14 років. Програмою недільних шкіл охоплені такі предмети:

• Закон Божий, православна дитяча література, житія Святих.
• Урок музики.
• Урок естетичного виховання (розробка сценаріїв святкових заходів, оформлення сцени, підбір костюмів, участь у виставах).
• Урок творчості (декоративні вироби, шиття, аплікація, квілінг, ліплення і т.д.).

Практично всі парафії єпархії організовували свята для дітей та силами власне дітей. Виступи та вистави на Різдво Христове, Пасху, Трійцю, Святого Миколая мали місце у всіх парафіях єпрахії.

Так, 11 січня 2014 в Петро-Павлівському храмі м Бровари відбулося Архієрейське богослужіння, яке очолив Керуючий єпархією Високопреосвященніший Антоній, митрополит Бориспіслький і Броварський. Після закінчення богослужіння відбувся різдвяний концерт, в якому взяли участь хорові колективи м. Бровари та вихованці недільних шкіл м. Бровари, сіл Рудня, Зазим'я, Заворичі.

11-12 січня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, в галереї «Соборна» на території будівництва кафедрального собору на честь Воскресіння Христового м. Києва відбувся ІІІ Різдвяний фестиваль «Віфлеємська зірка», в якому взяли участь вихованці недільної школи с. Зазим'я.

Діти недільної школи храму Святителя Спиридона с. Осещина під керівництвом прот. Олександра Стасіва зі святковими привітаннями на Різдво Христове та Пасху відвідали Свято-Покровський монастир м. Києва.

Вихованці недільної школи с. Заворичі у дні різдвяних святок відвідали дитячий будинок «Надія» с. Мокрець і привітали хлопців літературно-музичною композицією і солодкими подарунками.

7 січня в приміщенні районного Палацу культури м. Вишгород відбувся благодійний концерт вихованців недільної школи храму Бориса і Гліба під керівництвом прот. Димитрія Денисенко.

21 квітня на сцені Вишгородського районного Палацу культури відбувся Великодній виступ недільної школи Борисо-Глібського храму м. Вишгорода.

9 січня 2014 року в Оперному театрі м.Києва відбувся концерт «Різдвяний вертеп», підготовлений вихованцями Банченського дитячого притулку. Діти всіх парафій Бориспільської єпархії мали змогу відвідати торжество.

Священики усіх парафій єпархії відслужили Молебень перед початком навчального року, також взяли участь в урочистих шкільних лінійках з нагоди 1 вересня.

Влітку 2014 року в Бориспільської єпархії були проведені зміни трьох православних таборів. А саме:

1. Православний табір «Зернятка» при Борисо-Глібському храмі м.Вишгорода. Настоятель: прот. Димитрій Денисенко.
2. Православний табір «Літо Господнє» при Свято-Георгіївському храмі с. Заворичі. Настоятель: прот. Олександр Журавльов.
3. Православний табір при Свято-Покровському храмі с. Поділля. Настоятель: прот. Олександр Губенко.

Під час проведення таборів діти вивчали святе Євангеліє, займалися рукоділлям, брали участь у постановці вистав на духовну тематику. Вихованці табору «Зернятка» здійснили паломництво до київських святинь і відвідали Архангело-Михайлівський Звіринецький монастир, Китаєву і Голосієво пустелі. Вихованці табору «Літо Господнє» здійснили паломництво у м. Козелець у Свято-Георгіївський монастир с. Данівка. За підсумками проведення табірних змін на парафіях організовані виставки виробів і малюнків.

Варто зазначити, що молодіжне служіння в Бориспільській єпархії знаходиться в стадії зародження та накопичення досвіду. Молодіжні збори проводяться в 18 парафіях (Таблиця 2).

На базі храму Петра і Павла м Бровари діють катехізаторські курси, основна маса слухачів яких - молоді люди. Керівник курсів - прот. Павло Рафальський. Також православна молодь активно бере участь у житті парафій, надає допомогу в проведенні свят вихованцям недільних шкіл, в паломництвах. Особливе значення має залучення молодих віруючих людей до богослужбової практики. Так, у храмі Святителя Спиридона, с. Осещина створено молодіжний церковний хор. Керує хором професійний регент Никифорова Марина (26 років), регент і читець Іванченко Володимир (25 років) і молоді клірошане Трухан Іоанна (25 років), Слинявчук Анна (23 роки), Гуменюк Женя (19 років), Трухан Наталія (19 років) , Пономаренко Іван (28 років), Пономаренко Алла (27 років), Пономаренко Дарина (12 років). У дні Великого посту молоді прихожани беруть участь в цілодобовому читанні Псалтиря.

Молодіжний контингент бере участь у Хресних ходах, які проводяться на парафіях. У травні 2014 в честь свята Святителя Миколая у Вишгородському благочинні відбувся хресний хід з храму Святителя Спиридона с. Осещина в храм Святителя Миколая с. Новосілки (7 км). У серпні 2014 року, з благословення Високопреосвященнішого Митрополита Антонія, в переддень свята Успіння Пресвятої Богородиці був проведений Хресний хід, присвячений цьому святу, з молінням до Божої Матері про дарування миру нашій багатостраждальній країні. Хресний хід тривав два дні і пройшов по всіх парафіях 2 Вишгородського благочиння (57 км).

Також напередодні свята Покрова Пресвятої Богородиці з молитвою про мир в країні відбувся Хресний хід навколо с. Заворичі.

Молодіжна організація при храмі Бориса і Гліба співпрацює з молодіжною організацією парафії Св. мчч. Валентина і Пасікрата м. Ульм Німеччина.

16-18 листопада керівник відділу прот. Олександр Журавльов, брав участь у роботі Всесвітнього З'їзду православної молоді в Москві. Ключовою подією З'їзду став виступ Святішого Патріарха Кирила перед багатотисячною аудиторією молоді ВДНХ. Учасники З’їзду мали можливість ділитися досвідом і обговорювати плани на подальшу роботу.

Також 25 листопада 2014 року керівник відділу брав участь у роботі Всеукраїнської конференції керівників і співробітників єпархіальних відділів Української Православної Церкви у справах сім'ї.

Другим важливим напрямком нашого відділу є організація роботи з сім’ями. Для реалізації цього завдання в рамках парафій проводяться катехитичні бесіди для тих, хто бажає вступити до шлюбу, або тих, хто готується стати хресними батьками – восприємниками.

Робота з сім'ями нерозривно пов'язана з організацією роботи недільних шкіл, так як батьки стають співорганізаторами свят за участю своїх дітей – вихованців шкіл, і поступово воцерковляються. В умовах наростаючої соціальної кризи в країні все актуальнішою стає допомога багатодітним і малозабезпеченим сім'ям. У 2014 році надавалась матеріальна адресна допомога священиками усіх благочинь. У всіх парафіях Другого Вишгородського благочиння діють приймальні пункти з прийому пожертвувань для малозабезпечених верств населення. У храмі Святого Георгія с. Заворичі проводилися збори пожертвувань багатодітним та малозабезпеченим (допомога надана: Стеценко Л.Г. - мати 6 дітей, с.Мокрець; Пікуль А.А - мати 3 дітей, хлопчик 13 років ДЦП, с. Мокрець; Алексєєнко В.В. - сім'я з 5 малолітніми, с. Заворичі ; Жівотенюк Т. І.-мати 4 дітей, лежачий батько, с. Заворичі; та ін.)

За сприяння єпархіального відділу, гуманітарну допомогу дитячому будинку «Надія» с. Мокрець, малозабезпеченим і багатодітним с. Заворичі та с. Мокрець надавали Благодійний фонд «Архангели світла», волонтери молодіжного руху «Молодість небайдужа», учні середньої школи № 74 м.Києва (проведена благодійна ярмарка для придбання подарунків).

Парафіями Бориспільської єпархії надається духовна і матеріальна допомога дитячим будинкам «Надія» с. Мокрець, «Мрія Переяславщини» с. Циблі, «Родина» с. Сезенків, дитячому притулку в м Бровари (станом на сьогодні притулок закритий).

Таблица 1

 

Список Воскресных школ Бориспольской епархии

Благочиние

Благочинный

Воскресные школы при приходах :

1 Броварское

Прот. Александр Левчук

1. Св. Петра и Павла г. Бровары

2. Св-Троицкий г. Бровары

3. Св.Димитриевский г. Бровары

4. Св. муч. Параскевы с. Богдановка

5. Св-Воскресенский с. Зазимье

6. Рождества Богородицы с. Рудня

7. Св-Троицкий с. Семиполки

 

2 Броварское

Прот. Иоанн Мысив

1.Св. Иоанна Богослова г. Бровары

2. Свято-Георгиевский с. Заворичи

3. Свято-Покровский с. Требухов

4. Свято-Никольский с. Русанов

5. Свято-Вознесенский с. Бобрик

6. Свято-Покровский с. Плоское

1 Бориспольское

Прот. Георгий Носач

 

Воскресных школ нет

 

2 Бориспольское

Архим. Феогност Юраш

1.с. Процив

2. с. Петровское

3. с. Рогозов

4. с. Щасливе

1 Вышгородское

Прот. Димитрий Денисенко

1. Свв. Бориса и Глеба г. Вышгород

2.Свято-Пантелеимоновский г. Вышгород

3. Свято-Михайловский с. Катюжанка

4. Свято-Никольский с. Ясногородка

5. Свято-Покровский с. Новые Петровцы

2 Вышгородское

Прот. Александр Стасив

1.Свт. Спиридона с. Осещино

2. Свято-Никольский с. Новоселки

3. Преображенский с. Хотяновка

 

Катехизаторские беседы:

4. с. Воропаев

5. с. Пирново

6. с. Жукин

 

1 Переяслав-Хмельницкое

Архим. Нил Семенец

3 воскресные школы

2 Переяслав -Хмельницкое

Прот. Геннадий Спатарь

 

Воскресных школ нет

Березанское

Прот. Назарий Омельяненко

1.Свято-Михайловский г. Березань

2. Св. Александра Невского с. Ярешки

3. Свято-Покровский с. Подолье

Барышевское

Прот. Любомир Беляк

Катехизаторские беседы :

1.Д/с «Золотой ключик» г. Барышевка

2. СОШ 1 ст. №2 г. Барышевка

 

Яготинское

Прот. Рустик Романий

1.Свято-Покровский с. Лемешивка

2. Свято-Покровский г. Яготин

3. Свято-Пантелеимоновский г. Яготин

Згуровское

Прот. Василий Прохорец

 

 

 

 

Таблица 2

 

Список молодежных приходских отделов

Бориспольской епархии

 

Благочиние

Благочинный

«Молодежки» при приходах :

1 Броварское

Прот. Александр Левчук

1.Катехизаторские курсы при храме Св. Петра и Павла г. Бровары

2. Свято-Успенский с. Погребы

3. Рождества Богородицы с. Рудня

4. Св-Троицкий с. Семиполки

 

2 Броварское

Прот. Иоанн Мысив

1.Св. Иоанна Богослова г. Бровары

2. Свято-Георгиевский с. Заворичи

3. Свято-Покровский с. Требухов

4. Свято-Вознесенский с. Бобрик

 

1 Бориспольское

Прот. Георгий Носач

 

нет

 

2 Бориспольское

Архим. Феогност Юраш

1. с. Щасливе

1 Вышгородское

Прот. Димитрий Денисенко

1. Свв. Бориса и Глеба г. Вышгород

 

2 Вышгородское

Прот. Александр Стасив

1.Свт. Спиридона с. Осещино

Молодежный хор.

2. Катехизаторские беседы в Киевском училище проф. Подготовки работников милиции. Проводит прот . В.Мучичка с. Новоселки

1 Переяслав-Хмельницкое

Архим. Нил Семенец

Катехизаторские беседы в Переяслав-Хмельницком государственном педагогическом университете им. Г. Сковороды

 

2 Переяслав -Хмельницкое

Прот. Геннадий Спатарь

 

нет

Березанское

Прот. Назарий Омельяненко

1.Свято-Благовещенский г. Березань

2. Свято-Троицкий с. Недра

Барышевское

Прот. Любомир Беляк

Катехизаторские беседы :

1.с. Лукаши

2. Свято-Успенский г. Барышевка

 

Яготинское

Прот. Рустик Романий

1.Свято-Покровский с. Лемешивка

2. Свято-Покровский г. Яготин

3. Свято-Пантелеимоновский г. Яготин

4. Свято-Стретенский с. Сулимовка

 

Згуровское

Прот. Василий Прохорец