Річний звіт єпархіального відділу соціального служіння і благодійництва Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

align="RIGHT">15 грудня 2014 р.

Керівник – протоієрей Георгій Носач

Ваше Високопреосвященство, шановні отці!

З благословення керуючого єпархією митрополита Бориспільського і Броварського Антонія в Бориспільській єпархії створений єпархіальний відділ соціального служіння і благодійництва.

Основними напрямками роботи нашого відділу є надання допомоги різним верствам населення, тим особам, які потрапили у складі життєві обставини, а також опіка дитячим будинками, малозабезпеченими сім’ями, дитбудинками сімейного типу, будинками престарілих, лікарнями та іншими соціальними установами.

Так, у звітному році через відділ соціальної опіки було передано будинку престарілих у с.Ревне 5 ящиків з крупами олією та консервацією. Також громада парафії с. Ревне допомагає місцевому будинку сімейного типу, де проживає 13 дітей. Релігійна громада с.Проців опікується будинком сімейного типу де проживає 10 дітей. Друге Броварське благочиння опікується дитячим будинком «НАДІЯ» для сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування (30 діток) в с. Мокрець, Броварського р-ну, а також опіка над будинком престарілих людей, на базі місцевої лікарні в с.Гоголів (16 чол.). Парафії Згурівського благочиння допомагають будинку престарілих у с. Турівка та у селі Войково продуктами харчування та ліками. Парафії Яготинського благочиння впродовж 2014 року опікувались і продовжують опікуватись будинком престарілих у с. Черняхівка.

Крім того, парафія с. Погреби регулярно надає допомогу, як матеріальну, так духовну «Організації анонімних алкоголіків і наркоманів, госпіталю та лікарням. Яготинським благочинням спільно з духовно-спортивним клубом «Воїн Світла» були неодноразово організовані спортивні акції щодо подолання алкогольної та наркотичної залежності. А також, разом із керівництвом Яготинської районної лікарні духовенство допомагає хворим морально-духовною та матеріальною допомогою.

Також потрібно зазначити, парафії Другого Вишгородського благочиння, які регулярно підтримують продуктами харчування, одягом та ліками богодельну Свято-Покровського жіночого монастиря м. Києва та Чернігівську виправну колонію №44. Відвідують на великі християнські свята з привітаннями та подарунками.

Неодноразово надавалась адресна допомога окремим особам, хворим священнослужителям, та сім’ям на суму майже 10.000 гривень.

Крім зазначеної роботи, яка проводилась відділом у звітному році, вважаю за необхідне окремо зупинитись на соціальній та благодійні роботі, яка стала новою і неочікуваної для новітньої історії Укрїна – це допомога українській армії, мирному населенню яке опинилось у зоні бойових дій , а також вимушеним переселенцям зі Сходу України.

На території Бориспільської єпархії тимчасово проживає понад 400 переселенців, серед яких є повні сім’ї, люди похилого віку та жінки з дітьми.

Мирному населенню на Сході та вимушеним переселенцям була надана допомога в загальній сумі понад 20.430 грн. Дякуючи підтримці окремих кліриків та мирян єпархії, постійно надається допомога продуктами харчування та речами першої необхідності переселенцям. Так, на території нашої єпархії такі сім’ї проживають у селах Рогозів, Ревне, Велика Олександрівка, Вишеньки, с. Плоске, с. Гоголів, на території Беризанського благочиння 24 сім’ї, 180 осіб перебувають на фермерського господарства «Журавушка» в смт. Велика Димерка Броварського благочиння, а також понад 120 осіб в с. Войкове. Згадані сім’ї постійно відвідують священнослужителі, для дітей організовуються поїздки до Києво-Печерської Лаври, монастирів м. Києва та інші.

Впродовж року з парафій Бориспільської єпархії було надано допомогу українським військовослужбовцям на суму понад 34.150 гривень. Частина коштів надавалась готівкою, а на решту були закуплені бронежилети, обігрівачі, спальні мішки, ліки та інші необхідні речі.

Варто зазначити, що нашим відділом разом з військовим відділом був проведений збір гуманітарної допомоги, продуктів, засобів гігієни, теплого одягу та інших речей першої необхідності. Разом з представниками громадських організацій було здійснено три поїздки безпосередньо в зону АТО. Військовослужбовцям було доставлено декілька тонн гуманітарного вантажу, а також на прохання особового складу військових частин солдатам привезли значну кількість молитовників, хрестиків, ладанок. Вантаж доставляли у 24, 72 бригади, батальйонам територіальної оборони, батальйону МВС «Полтавщина» та іншим військовим частинам. Допомога передавалась безпосередньо солдатам та офіцерам котрі перебували на передовій та особливо потребували її. Потреба в духовній підтримці як військових, так і мирних жителів є дуже гострою.

Надіємось, що ця страшна трагедія, яка охопила нашу країну, скоро закінчиться і відпаде необхідність допомоги армії, проте до творення добрих справ ми покликані Самим Господом нашим Іісусом Христом, а тому надіємось й надалі, силами наших парафіян та благодійників надавати допомогу всім, хто її особливо потребує.