ЗВЕРНЕННЯ Святішого Патріарха Кирила до повноти Руської Православної Церкви у зв'язку з подіями в Україні

 

Всечесні архіпастирі й пастирі,

дорогі брати й сестри — чада церковні!

З хвилюванням, болем і тривогою стежив і стежу за подіями в Києві та інших містах України. Київ — місце народження великої православної цивілізації, що об'єднала народи Святої Русі. Київ — град єдиної купелі Хрещення, 1025-річчя якого ми зовсім недавно святкували разом з усіма Помісними Православними Церквами. Для мене Київ — це особливе, дороге мені місто, де я часто бував, місто, яке я люблю й добре знаю. Нестерпно боляче чути звістки про численні жертви в цьому святому місці, про сотні поранених, про заворушення в різних областях України.

Уся наша багатонаціональна Церква палко молиться про мир на землі України, про припинення громадянського розбрату. Наші брати й сестри на Україні переживають зараз один з найдраматичніших моментів своєї історії. Від того, що відбувається, залежить подальша доля українського народу. Поки, дякувати Богові, призупинено сценарій громадянської війни. Але такий сценарій ще може реалізуватися. Це станеться, якщо Господь попустить людям відступити від даних Богом моральних заповідей і від християнської спадщини України, якщо жителі України зречуться поваги до себе, один до одного і до закону.

Хотів би подякувати тим представникам українського єпископату та духовенства, хто — попри заклики й гасла найрізноманітнішого кшталту — знайшов у собі сили послідовно закликати всіх утягнутих у протиборство до миру й братерської любові; тим, хто твердо стоїть за право українців жити в злагоді зі своєю вірою і благочестям, за збереження традиційних для України моральних і релігійних цінностей, джерелом яких є київська купіль Хрещення, що визначила цивілізаційний розвиток народів Святої Русі.

Усім серцем оплакуючи померлих, співчуваючи їхнім близьким, співпереживаючи пораненим, я прошу пастирів і чад Руської Православної Церкви піднести молитви до Господа Ісуса Христа і Його Пречистої Матері. Помолимося за упокій загиблих братів і сестер, про зцілення поранених і болящих, про умиротворення озлоблених сердець, про припинення розбрату й смути на Україні, про те, щоб Господь послав всім нам дух любові, миру, прощення та братолюбства у Христі! 

+ Кирил

Патріарх Московський і всієї Русі