Голова єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями взяв участь у зборах військового духовенства

Голова єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями взяв участь у зборах військового духовенстваЗ благословення Блаженнішого Митрополіта Київського і всієї України Онуфрія з 25 по 28 жовтня 2016 року на базі 26 об’єднаного загону Держспецтрансслужби (ДССТУ) м. Дніпро відбулися щорічні збори військового духовенства Української Православної Церкви, за темою, «Запровадження інституту військового духовенства (капеланської служби) у військових формуваннях України: стан, проблеми та шляхи їх вирішення». У проведенні цих зборів взяв участь голова єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями ієрей Володимир Гонтар.

Збори відкрилися 26 жовтня, у день вшанування Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Зібрання розпочало свою роботу святковим богослужінням, яке відбулося у соборі на честь Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Божественну літургію очолив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней у співслужінні голови Синодального військового відділу митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина, настоятеля храму протоієрея Миколая Несправи, духовенства собору та понад сорока військових священиків, які прибули на збори із більшості єпархій УПЦ. Під час Богослужіння підносились особливі молитви за припинення кровопролиття і мир у нашій державі. Було також звершено заупокійне поминання всіх православних воїнів, що віддали своє життя за Вітчизну.

На початку засідання митрополит Августин зачитав звернення до учасників зборів Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Потім з доповідями виступили митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней та голова Синодального військового відділу митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин; також мали слово: народний депутат України Андрій Федорович Шипко, начальник управління з роботи із особовим складом Держспецтрансслужби полковник Жигунов В.М., представники інших військових формувань України. У виступах були розкриті питання особливостей взаємодії Церкви і військових формувань в сучасних умовах.

На зборах виступив Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту України генерал-лейтенант Мальков М.І., який поділився досвідом створення капеланської служби в ДССТУ (в усіх частинах Служби введено штатні посади військових священиків). Тому головною метою зборів було вивчення досвіду діяльності штатних військових священиків у ДССТУ, а також розгляд причин зволікання із запровадженням інституту штатного військового духовенства в інших військових формуваннях України.

З досвідом організації роботи з проблем психологічної реабілітації виступив автор низки публікацій з цієї тематики ігумен Валеріан (Головченко).

Одне з основних питань зборів було присвячено проблематиці теоретичних знань і практичних вмінь військового священика з тактичної медицини. Теоретичні і практичні заняття тут були проведені офіцерами Української військово-медичної академії полковником Гончаренком І.Ф. майором м/с Фурдиком В.Д., ст. лейтенантами м/с Думчак М.О., і Демчик Н.Ю. По завершенню занять кожний учасник отримав посібник, виданий УВМА, «Домедична допомога пораненим в умовах бойових дій».

28 жовтня, у день 72-ї річниці звільнення України від нацистських загарбників, Високопреосвященніший митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней у супроводі духовенства м. Дніпра разом з представниками зборів військового духовенства УПЦ на чолі з митрополитом Білоцерківським і Богуславським Августином взяли участь у церемонії покладення квітів до монументу воїнів, що загинули в роки Другої світової та інших воєн.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31