Делегація Бориспільської єпархії взяла участь у презентації фільму про святителя Софронія в місті Іркутську

Делегація Бориспільської єпархії взяла участь у презентації фільму про святителя Софронія в місті ІркутськуДуховенство Бориспільської єпархії з благословення керуючого Бориспільською єпархією митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на початку лютого 2015 року відвідали місто Іркутськ і взяли участь у презентації фільму про Сибірського чудотворця святителя Софронія (Кристалевського). Духівник Березанського благочиння, настоятель Михайлівського храму м. Березані прот. Петро Красножон і голова єпархіального відділу "Церква і культура", настоятель Софроніївської парафії м. Березані прот. Олександр Клименко прибули в м. Іркутськ на запрошення ієрея Павла Телегіна, настоятеля Софроніївського храму, що будується в селі Шаманка Іркутської області.

Спілкування з духовенством м. Березані було розпочато сибіряками ще 2009 року. Найбільш активною співпраця стала, коли делегація з Іркутської єпархії на чолі з о. Павлом і старостою Софроніївської парафії Світланою Гладковою відвідала Україну. Представники Іркутської єпархії приїздили до м. Березані у рамках духовної і науково-дослідницької експедиції "Зі святителем Софронієм від Іркута до Неви і Дніпра". Метою експедиції було - побувати в місцях, пов'язаних із життям і служінням святителя Софронія в Росії і Україні, а також провести зйомки документального фільму, зафіксувавши в ньому життєвий шлях святителя та події і враження від цієї експедиції.

Експедиція і зйомки фільму спочатку привели іркутську творчу групу до старої чернечої обителі у Санкт-Петербурзі. Святитель Софроній Іркутський провів у Невському монастирі 12 років, сім з яких був намісником обителі. І саме звідси він вже в сані єпископа був направлений Святішим Синодом на місіонерське служіння в Сибір у 1754 році.

З благословення намісника Лаври єпископа Кронштадтського Назарія допомогу іркутським гостям в роботі над фільмом надали головний зберігач фондів бібліотеки монастиря Неоніла Дмитрівна Голубятнікова, керівник іконописно-реставраційної майстерні Дмитро Геннадійович Мироненко, завідуючий канцелярією монах Лев (Чіхірін), а також благочинний Лаври архімандрит Нікіта (Марков) і прес-центр монастиря.

Також учасники експедиції побували в Києві на Володимирській гірці, на молебні рівноапостольному Володимиру, вклонилися київським святиням.

Після цього зйомки фільму перенеслися до Березані, де народився та провів свої дитячі роки майбутній святитель. На плівку потрапили кадри будівельного майданчика, на якому, з Божою милістю, колись заблищать бані храму на честь святителя Софронія. Сибіряки вклонилися та помолилися біля поклінного хреста на місті майбутнього храмового комплексу, помолилися біля Софроніївської криниці Михайлівської парафії міста. Також делегація відвідала м. Золотоношу, де подвизався майбутній чудотворець.

Прем'єра фільму "Зі святителем Софронієм від Іркута до Неви і Дніпра" відбулася в Іркутському драматичному театрі 1 лютого. У презентації документально-просвітницького фільму взяли участь заступник голови Уряду Іркутської області Володимир Дорофєєв, директор ДТРК "Іркутськ" Костянтин Горбенко, делегація Олександро-Невської Лаври, священики православних храмів м. Березані протоієрей Петро Красножон і протоієрей Олександр Клименко. Перед початком перегляду гості висловили вдячність о. Павлу Телегіну, режисерці фільму Марії Філатовій і керівнику творчої групи Світлані Гладковій за успішну реалізацію проекту, а також за можливість взяти участь, об'єднати в собі добрі задуми людей, що глибоко шанують святителя Софронія в Іркутську, Санкт-Петербурзі і в Україні. Подарунком від організаторів заходу став виступ іркутських музичних колективів, присвячених гостям із м. Санкт-Петербургу і м. Березані.

31 січня в рамках візиту в Іркутську єпархію делегати від Бориспільської єпархії відвідали храми і місця, пов'язані з ім'ям святителя Софронія, а також православну загальноосвітню гімназію м. Ангарська, з якою гостей познайомив керівник відділу релігійної освіти Іркутської єпархії протоієрей Володимир Кілін.

2 лютого протоієрей Петро Красножон, протоієрей Олександр Клименко та гості з Олександро-Невської Лаври - монах Лев (Чіхірін) і Дмитро Мироненко побували на озері Байкал, де ознайомилися з експозицією музею дерев'яної сибірської архітектури, лімнологічного музею, повністю присвяченого унікальній прісній водоймі, а також відвідали Миколаївський храм, в якому зберігаються нечисленні особисті речі святителя Софронія.

3 лютого гості відвідали село Шаманка, де будується храм на честь святителя Софронія, і поспілкувалися з його жителями.

Документальний фільм і книга про святителя Іркутського були створені напередодні святкування 100-річчя прославлення святителя Софронія (Кристалевського), яке відзначатиметься в 2018 році.

Просвітницький проект - "Зі святителем Софронієм від Іркута до Неви і Дніпра" у форматі книги і документального фільму покликаний звернути увагу і донести до сучасників знання про дивовижну долю людини середини 18 ст., яка самовіддано служила Богові і ближньому, яка внесла неоціненний внесок в справу місіонерської просвіти народів і землі Сибіру. Імена іркутських святителів Інокентія і Софронія глибоко шанують не лише в Сибіру, але і в Санкт-Петербурзі, а також на їхній батьківщині – в Україні.

Дуже важливо, що цей духовно-просвітницький проект зумів зібрати на сибірській землі священнослужителів Росії і України. Молитва про Україну звучала постійно на усіх зустрічах і офіційних заходах під час візиту нашої делегації до сибірської землі.

Історична довідка.

Святий Софроній у миру був відомий під іменем Стефана Назаровича Кришталевського. Він народився 25 грудня 1703 року в сотенному містечку Переяславського полку Березані (нині — місто Київської області). Його батько, Лазар Федорович, походив з простих селян. Майбутній святий у 1727 р. закінчив Києво-Могилянську Академію, того ж року став послушником Золотоніського Красногірського монастиря Переяславської єпархії, де й прийняв чернечий постриг 25 березня 1730 р. У 1732 р. був рукоположений ієродияконом, дещо пізніше — ієромонахом, причому хіротонію здійснив у Софійському монастирі у Києві сам київський митрополит Рафаїл (Заборовський).

Згодом св. Софронія було призначено ігуменом цього монастиря, але 1742 року було переведено до Олександро-ІІевської лаври в Петербурзі. У 1745 р. він став намісником лаври. Вже 1752 р. він був одним з кандидатів на місце єпископа Переяславського та Бориспільського, але 23.01.1753 синодальним указом його призначили єпископом Іркутським та Перчинським (хіротонія відбулася 18.04.1753). До Сибіру св. Софроній вирушив, підібравши цілий гурт помічників, насамперед з українців. За Україною він постійно тужив і мріяв повернутися на Батьківщину.

Па новому місці святий активно займався місіонерською та просвітницькою діяльністю. Так, 1754 року він наказав обов`язково навчати у школах дітей священиків та селян, перевів Іркутську Духовну Семінарію у новий архієрейський дім, збудований його коштом. Для семінарії він виписував викладачів з Києва, закупив і зібрав велику бібліотеку. Чимало місцевих жителів навернув у християнство...

Упокоївся святий Софроній 30 березня 1771 р. в Іркутську, був похований у Іркутському Богоявленському соборі. У 1903 р. його мощі були виявлені нетлінними. Вже тоді чимало людей дістали біля них чудесні зцілення. У 1918 р. відбулася канонізація святого.

Пам'ять - 13 липня та 12 квітня за новим стилем.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31