На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)

На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)25 липня, в селі Войково Згурівського району на території Бориспільської єпархії офіційно розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для постраждалих у зоні бойових дій на Сході України - в честь ікони Божої Матері «Несподівана Радість».

Пріоритетними напрямками роботи є: психологічна, соціальна, духовна допомога, юридична консультація, комплексне медичне обстеження, сприяння в працевлаштуванні, а також у вирішенні будь-яких побутових проблем.

 

Територія спокою

Центр розташований на базі відпочинку навчального центру «КСИМЕ». Компактна доглянута територія з дитячим та спортивним майданчиками, окремими номерами, альтанками і навіть невеликим ставком з фонтаном тепер надана сім'ям, яким довелося покинути свої будинки в Луганській і Донецькій областях.

Тут, в тиші і спокої, далеко від галасливого міста, люди мають можливість перевести подих, озирнутися і ... зрозуміти, як жити далі.

Розселяють так, щоб не розділяти родини - благо, дво, три- та чотиримісні номери це дозволяють. Територія закрита і охороняється, так що ніхто «випадково» сюди не зайде.

Готують на кухні самі жителі. Харчування триразове, для дітей передбачені Полуденок. Продукти доставляє духовенство Київської та Бориспільської єпархій, якії збираються на парафіях єпархії для постраждалих внаслідок бойових дій.

Крім їжі, води і медикаментів, в Центр в Войково також передали одяг, гігієнічні, миючі засоби, дитячі іграшки. Все це принесли до храмів православні віруючі. Також активно допомагають Центру небайдужі кияни та меценати - привозять техніку, речі, продукти.

 

Допомога буде. Всебічна

За словами директора Православного центру Геннадія Сухаревського, людям із зони АТО, перш за все, надані безкоштовне проживання та харчування. Але це - не все. Свою задачу творці Центру бачать не тільки в тому, щоб прийняти і нагодувати вимушених переселенців ...

- Основне завдання нашого Православного центру соціальної адаптації в честь ікони Божої Матері «Несподівана радість» - соціалізувати людину, яка потрапила у важку життєву ситуацію, - розповів Геннадій Сухаревський. - Допомогти влаштуватися на роботу, допомогти з документами, з соціальними виплатами. Якщо людина захоче залишитися тут, ми допоможемо їй влаштуватися на роботу, знайти житло - про це, зокрема, ми розмовляли з місцевим головою сільради.

Якщо людина захоче повернутися назад, ми їй, відповідно, допоможемо там влаштуватися - через своїх координаторів на місцях.

Але в першу чергу ми забезпечуємо людині, яка приїжджає в наш Центр, теплий сімейний прийом, приймаємо в нашу велику дружню православну родину ...

За словами Геннадія, люди, що живуть на території Центру, не залишаться один на один зі своїми переживаннями, зі своїм горем. Кожен день в Центрі будуть проходити вечірні зустрічі, організатори проведуть «інвентаризацію» потреб людей - у кого які першочергові потреби, і в міру сил все це буде вирішуватися.

 

«Бесідою простою шукаємо ключ до сердець»

Велика увага в Центрі приділяють духовній підтримці переселенців. Окормлення всього Центру покладено на главу Соціального відділу Київської єпархії протоієрея Владислава Диханова.

У той же час з людьми активно працює і настоятель місцевого храму в селі Войково Згурівського району Київської області - в ім'я святителя Миколая.

Отець Миколай Брега буквально з перших днів відвідує Центр, знайомиться з прибулими, втішає і підтримує. В день відкриття роботи Центру він очолив тут молебень на початок доброї справи.

Важко знайти слова людям, які втратили свої домівки, рідних, близьких, — роззповів отець Миколай. — У людей сльози в очах… Тож зі свого боку, від Церкви, від імені нашої парафії намагаємося в першу чергу втішати. Намагаємося бесідою, простою і ненав’язливою, знайти ключ до їхніх сердець. Щоб хоч би на той період, коли ми з ними спілкуємося, відволікти їхні думки від того болю, який їх тривожить. Хоча це дуже важко. Тому що люди втратили все, заради чого вони жили, чим жили...

Я намагаюся говорити з ними про те, что Господь посилає випробування тільки людям, сильним духом, які зможуть це витримати. Отже, вони і є сильні духом люди.

 

«Можливо, хтось допоможе і їхнім дітям»

За словами отця Миколая, місцеві жителі, парафіяни Войковського храму з готовністю збирають допомогу для вимушених переселенців і мають намір всіляко їм допомагати.

— Ми себе до цього підготували. Багато молодих хлопців з нашого села вже служать у лавах Української армії. Дехто був призваний раніше, хтось потрапляє під часткову мобілізацію зараз. Так от у спілкуванні з мамами, сини яких служать сьогодні в гарячих точках, у їхніх очах, у серці є гаряче бажання допомогти. Ось якраз Господь дає таку можливість реалізувати своє бажання.

Можливо, їхнім дітям там будуть допомагати, а ми допоможемо тим людям, які звідти тікають, тут полегшимо їхні страждання. Тому парафія буде робити все від нас залежне.

Будемо намагатися задіяти людей і в богослужіннях: хто може співати, будемо запрошувати на крилас, хто може нести інший послух, ? теж ласкаво просимо.

Ми говорили із сільським головою, щоб знайти заняття людям відповідно до їхньої професії. Та й безвідносно до професійних якостей буде заняття для людей ? хто і як захоче себе реалізувати.

Уся наша парафія на 100 відсотків готова допомагати, робити те, до чого прикликав нас Господь. От Господь і дає можливість проявили нашу любов до ближнього…

 

Центр розпочав роботу. Допомога необхідна різна

Центр в Войково поступово заповнюється. Організатори самі зустрічають людей на вокзалі, самі здійснюють логістику - видзвонити, домовитися про доставку / вивезення гуманітарної допомоги, привезти в Центр, розподілити, все врахувати - і при цьому не забувають підбадьорити новоприбулих добрим словом, посмішкою, жартами-примовками. «Я вже у сні розселяю людей... Навіть при засипанні голова не вимикається», - зізнається керівник центру Геннадій Сухаревский.

Атмосфера тут поки що - як сказав владика Лука у своєму інтерв'ю, «привітна, але стримана». Люди, дійсно, засмучені, налякані. Умови в Войково їм дуже подобаються, але... «полетіли б додому як на крилах, якщо б тільки було можна».

Співробітники Центру, названого на честь Богородиці, докладають максимум зусиль для допомоги постраждалим від війни нашим співгромадянам.

Підключитися до збору коштів, речей і продуктів по можливості може кожен з нас. Телефони координаторів в Києві дивіться після статті, а збір гуманітарної допомоги проводиться зараз абсолютно в усіх єпархіях та регіонах України.

А ще як і раніше потрібні наші молитви. Про припинення війни, викоріненні ненависті, примноження любові і про довгоочікуване світі.


На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)  На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)
 

Православіє в Україні

 

Прямі телефони координаторів в м.Київ:

1) 050 342-2739 - Координатор по збору гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям і мирним громадянам в зону АТО.

2) 066 250-1338; 063 708-5036 - координатор складу №1, Києво-Печерська Лавра (ліки, засоби гігієни, консервація, дрібна побутова техніка)

3) 095 574-2254; 093 279-1119 - координатор складу №2, Троєщина (велика побутова техніка, продукти харчування крупн.опт, одяг).

4) 050 208-57-86, 067 966-07-01 - Координатор складу №3, м «Васильківська» (медикаменти, засоби гігієни, консервація, дрібна побутова техніка).

5) 067-302-44-04 - Відділ соціального служіння та благодійництва Бориспільської єпархії, голова відділу -
о.Георгій Носач

"Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть" (Матф.5: 7)

***

Також можна допомогти матеріально.

Номер картки Приватбанку:
5168 7572 2004 1299

Відповідальність за цільове використання ваших пожертвувань відповідаємо:

БО "Скоропослушниця" (https://vk.com/club59906155);
ГО "Фома" (https://www.facebook.com/pmk.foma?ref_type=bookmark);
прот.Владіслав Диханов (https://www.facebook.com/fr.vlad)
іером.Мелхіседек (Гордієнко) (https://www.facebook.com/ieromonah.melhisedek?ref=ts&fref=ts)

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31