ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварського Антонія.                        пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

         Очистим чувствия, и узрим неприступным светом Воскресения, Христа блистающася, и радуйтеся, рекуща, ясно да услышим, победную поюще»

(Пасхальний канон)

                                                   

Возлюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві брати та сестри!

Христос Воскрес!

У ці священні дні всіх вас вітаю зі світлим Христовим Воскресінням, яке стало для кожного християнина «инаго жития вечнаго началом».

Пасхальне богослужіння невпинно навчає православних християн цінувати й радіти тому, що попри усе тимчасове зло, яке, здається, заполонило вже увесь світ, у нас немає причин для скорботи, бо Воскрес «Христос новая Пасха, жертва живая, агнец Божий, вземляй грехи мира». Святий Євангеліст Матфей розповідає нам про те, що у день Христового Воскресіння «Марія Магдалина та інша Марія прийшли подивитися на гроб» (Мф. 28:1), а побачили Ангела Господнього. Не маючи надії на те, щоб побачити живого Господа, вони відчули землетрус та побачили серед білого дня сяйво, і це надало їм надію у найтемнішій темряві безнадії.

«Немає у них більше сподівань», — ніби диктують нам події сучасного світу, — «Де ж їхній Бог?» (Пс. 113:10). Але свято Воскресіння Христового вказує нам, що наше життя не в руках людей і тим паче не в руках цього світу, воно — Боже. Господь «зустріне вас у Галілеї; там Його побачите» (Мф. 28: 7), — запевняє Ангел, бо ми без волі Божої не можемо побачити Його. Воскресіння Христове наділяє християнина істинним та унікальним баченням реальності. Святитель Прокл, архієпископ Константинопольський радіє цьому дару Пасхи та говорить: «Незбагненне воістину чудо сьогоднішнього спасительного святкування! Воно перевершує усілякі красномовні слова, і жодна мова не в силі достойно виразити благодіяння Розіп’ятого! Хіба було коли-небудь таке, що ми споглядаємо зараз очима віри? Чий розум колись уявляв, чиє вухо чуло й око бачило те, що нині Іісус Христос дарував світові у своїй плоті?!».

Ангел біля гробу Господнього говорить не про наше уявлення майбутнього, яке може бути пов’язане з бажанням бачити матеріальне, а про вже звершене майбутнє, духовне, про те, що вказує на життя вічне. Господь випередив нас у Галілеї наших страждань, і це означає, що ми можемо тепер шукати Його, лише наслідуючи Його, йдучи Його слідами. Там, де є Бог, тільки там — життя, і лише там є майбутнє. Священномученик Іриней Ліонський свідчить: «Насправді неможливо жити без життя; життя ж полягає в тому, щоби бути причасним Всевишньому Богові, а бути причасним Богові — це пізнавати Його та радіти Його благості. Слава Бога — це жива людина, а життя людини — це бачення Бога». Господь Сам пережив страждання, Воскрес і цим дав нам надію на власне воскресіння. Утішаючи апостолів перед Своїми стражданнями, Господь сказав: «Так і ви тепер маєте печаль, але Я знов побачу вас, і зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас» (Ін. 16: 22). У Своєму Воскресінні Господь побачив нас і вказав на радісне послання Нового Завіту — Його перемогу над смертю, перемогу, в якій ми теж маємо брати участь. Ось чому ми причащаємося «во оставление грехов и жизнь вечную» і таким чином наповнюємося істинною радістю воскресіння вже у земному житті.

Возлюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати й сестри! Ще і ще раз, сердечно вітаю вас зі святом нашої віри — святом Пасхи Христової. Бажаю усім нам доєднатися до радості видіння Воскреслого Христа, Який через Свої Страждання, Хрест, Гроб та Воскресіння приготував нам місце не серед мертвих, а серед живих. Тепер  ми, християни — насіння Воскресіння Христового. Тож, не втомлюймося шукати Воскреслого Господа і обов’язково розгледимо Його в обіймах нужденних, які у важкі часи для нашої багатостраждальної Батьківщини, потребують справи милосердя, любові, поваги та підтримки. Покажімо нашим прикладом поведінки, що Воскреслий Христос є єдиною надією на спасіння людства. І якщо ми зробимо це, ми обов’язково сподобимося відчути радість Воскресіння Христового ще тут, у своєму земному житті. І ця невимовна радість, проникнувши в наше серце і нашу душу, вже ніколи не полишить нас.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес Христос!

 

АНТОНІЙ

Божою милістю, митрополит Бориспільський і Броварський

 

Пасха Христова, 2023 рік

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31