Собор Преподобних отців Печерських

Собор Преподобних отців Печерських12 березня 2023 року, у Неділю другу Великого посту, свято Собору всіх преподобних Києво-Печерських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив урочисте богослужіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

 

Божественну літургію планували звершити на площі біля Ближніх печер Лаври, оскільки жоден з доступних храмів монастиря не зміг би вмістити усіх парафіян та паломників. Однак через негоду довелось звершити богослужіння у Хрестовоздвиженській церкві.Попри холод тисячі вірян Української Православної Церкви молились на площі перед Хрестовоздвиженським храмом, де Предстоятель звершував Літургію.

Блаженнішому владиці співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, митрополит Володимиро-Волинський і Ковельський Володимир, митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон, митрополит Львівський і Галицький Філарет, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій,  митрополит Конотопський і Глухівський Роман, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, митрополит Вознесенський і Первомайський Олексій, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Фастівський Даміан, архієпископ Золотоніський Іоанн, архієпископ Баришівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Ладижинський Сергій, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Петропавлівський Андрій, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Бишівський Кирил, єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній, єпископ Дрогобицький Іаков, єпископ Гостомельський Аркадій, гості у священному сані та духовенство монастиря.

На малому вході Предстоятель відзначив богослужбовими нагородами насельників Лаври у священному сані. Після читання святого Євангелія Блаженніший архіпастир звернувся до вірян зі словом проповіді.  

На сугубій єктенії піднесли до Господа особливі прохання про мир на українській землі і позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дві хіротонії студентів Київських духовних шкіл. У священника рукопоклали студента 4 класу Київської духовної семінарії диякона Миколая Бардецького, у диякона – Дмитра Мельничука, студента II курсу магістратури Київської духовної академії.

Після Божественної літургії архієреї, духовенство та віряни на чолі з Предстоятелем пройшли хресним ходом до Дальніх печер та помолились преподобним отцям Києво-Печерським.

ФОТО

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31