День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного

День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного13 грудня 2022 року, у день пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну лiтургiю у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

 

За богослужінням ієрархи УПЦ на чолі з Предстоятелем звершили архієрейську хіротонію архімандрита Іларія (Гаврильця) у єпископа Свалявського, вікарія Мукачівської єпархії. Священний Синод обрав його для цього служіння на останньому засіданні 23 листопада.

Перед початком Божественної літургії, за якою відбулась архієрейська хіротонія, звершили особливий чин. Кандидат  у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти Передання Церкви. Потім диякон виголосив многоліття Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор, архієпископ Баришівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Свалявський Іларій, духовенство обителі та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним.

У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до єпископа Свалявського зі Словом і вручив йому архієрейський жезл. За традицією владика Іларій подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.

ФОТО