Неділя 24-та після П’ятидесятниці

Неділя 24-та після П’ятидесятниці27 листопада 2022 року, у Неділю 24-ту після П’ятидесятниці, день пам’яті святого апостола Филипа, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

За богослужінням ієрархи УПЦ на чолі з Предстоятелем звершили архієрейську хіротонію архімандрита Іоанна (Терновецького) у єпископа Ізюмського, керуючого Ізюмською єпархією. Нового архієрея обрав для цього служіння Священний Синод УПЦ на останньому засіданні 23 листопада.

Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Яготинський Серафим, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Ізюмський Іоанн, духовенство обителі та гості у священному сані. 

У слові проповіді після читання святого Євангелія Блаженніший владика пояснив вірянам притчу про милосердного самарянина. За словами архіпастиря, Господь закликає нас робити добро всім, хто цього потребує, незалежно від кольору шкіри, віросповідання чи особистих якостей.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому. 

Після Херувимської пісні Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив священницьку хіротонію студента 4 класу Київської духовної семінарії диякона Іоанна Філіповича. 

Після Євхаристичного канону Предстоятель висвятив у диякона Василія Шемчука, студента II курсу магістратури Київської духовної академії. 

На завершення богослужіння Блаженніший владика звернувся до єпископа Ізюмського Іоанна зі Словом і вручив йому архієрейський жезл. 

За традицією владика Іоанн подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.

ФОТО