ВIДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ Керуючого Бориспільською єпархією Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія до Президента України Зеленського В.О.

ВIДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ   Керуючого Бориспільською єпархією Української Православної Церкви  митрополита Бориспільського і Броварського Антонія  до Президента України Зеленського В.О.

 

Вельмишановний Володимире Олександровичу!

 

 

 

Засвідчуючи Вам свою повагу і висловлюючи молитовну підтримку духовенства та вірянБориспільської єпархії Української Православної Церкви за нашу Українську державу, її захисників, суверенітет та територіальну цілісність, вкотре звертаємося до Вас.

Бориспільська єпархія Української Православної Церкви в цей час складних випробувань для нашої держави, продовжує допомагати біженцям, лікарням, військовим і теробороні, нужденним, опікується людьми, які потрапили у скрутне становище внаслідок військових дій.

Не зважаючи на складні часи для кожного громадянина нашої держави, деякі представники органів державної влади та місцевого самоврядування продовжують порушувати права віруючих на вільне сповідання своєї православної віри.

В Київській області депутатами Броварської міської ради, Бориспільської міської ради, Переяславської міської ради, Пристоличноїсільської ради та Новопетрівської сільської ради були прийняті незаконні рішення про заборону діяльності парафій Української Православної Церкви на відповідних територіях. Продовжується запроваджена минулою владою практика захоплення наших православних храмів під виглядом «переходів» релігійних громад. На сьогодні, Київською обласною військовою адміністрацією прийняті рішення щодо незаконної перереєстрації в підпорядкування «ПЦУ» 56 наших релігійних громад. Віруючих православних християн протизаконно позбавляють їх майна та змушують переходити у іншу конфесію – «ПЦУ». При чому, захоплення храмів не рідкосупроводжуються застосуванням погроз та насильством до віруючих.

Як нам стало відомо, мер міста Бровари Київської області Сапожко Ігор Васильович на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що на засіданні виконкому погоджено передачу в оренду «Православній Церкві України» комплексу будівель та споруд в селі Княжичі, що знаходяться у законному правоволодінні Спасо -Преображенського чоловічого монастиряУкраїнської Православної Церкви. А також, що депутати Броварської міськради на минулій сесії, яка відбулася 31 серпня, погодили припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 0,59 га. релігійній громаді на честь Преображення Господнього Бориспільської єпархії УПЦ.

Зазначені рішення виконкому та депутатів Броварської міської ради суперечать КонституціїУкраїни, Земельному кодексу України порушують єдність Українського Народу та розпалюють релігійну ворожнечу. Крім того, в діях посадових осіб Броварської міської ради вбачається самоправство що містять ознаки кримінального злочину, так як рішення про припинення землекористування може прийматися лише у судовому порядку.

Окрім того рішення про передачу у підпорядкування «ПЦУ» споруд монастирського комплексу, які знаходяться у законному праволодінні УПЦ, є незаконним, порушує принцип рівності, та створює атмосферу релігійної нетерпимості в регіоні, так як ченці та тисячі православних віруючих села Княжичі власним коштом та працею відбудовували ці споруди і не мають наміру полишати цей монастир, який став для них рідною домівкою.

Звертаємо увагу, що зазначені дії посадових осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування відбуваються з порушенням діючого законодавства України. Так, відповідно до ст. 35 Конституції України, церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.

Згідно Закону України «Про правовий режим воєнного стану», заходи правового режиму воєнного стану спрямовані, зокрема, проти розпалювання релігійної ворожнечі.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування», до повноважень сільських, селищних, міських рад, не належить вирішення питань, які відносяться до компетенції релігійних організацій.

На сьогоднішній день, порушення прав віруючих Бориспільської єпархії Української Православної Церкви на свободу свого віросповідання набули масового характеру та продовжують набирати обертів. Ситуація потребує негайного Вашого втручання, щоб зберегти мир і стабільність в державі. Необхідно докласти всіх зусиль, щоб зупинити це беззаконня.

Просимо Вас, вельмишановний Володимире Олександровичу, негайно втрутитись і захистити права громадян України — віруючих Бориспільської єпархії Української Православної Церкви та вжити всіх можливих засобів для зупинення релігійної ворожнечі та порушення єдності Українського Народу.

Бажаємо Вам мужності та міцного здоров’я. Прикликаємо на Ваші труди Боже благословення.

 

З глибокою повагою

 

 

 

+АНТОНІЙ

МИТРОПОЛИТ БОРИСПІЛЬСЬКИЙ І БРОВАРСЬКИЙ,

КЕРУЮЧИЙ БОРИСПІЛЬСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31