Пам’ять преподобного Агапіта Печерського

 Пам’ять преподобного Агапіта Печерського14 червня 2022 року, у день пам’яті преподобного Агапіта Печерського, лікаря безмездного, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію та хресний хід у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

 

Божественну літургію звершили у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських (“Трапезному”), куди напередодні перенесли мощі преподобного Агапіта з Ближніх печер обителі.

Предстоятелю співслужили намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство монастиря та гості обителі у священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконували вихованці хорової школи Києво-Печерської Лаври «LITANNA».

У слові проповіді після читання святого Євангелія Блаженніший владика розповів пастві про особливий дар Святого Духа – дар спасіння та про преподобного Агапіта Печерського.

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Літургії священнослужителі та віряни на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм пройшли хресним ходом з мощами преподобного Агапіта до Ближніх печер монастиря. Там звершили молебень з молитвою преподобному. Предстоятель окропив паству святою водою, привітав зі святом та благословив усіх.

ФОТО: