ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварського Антонія

пастирям, чернецтву і всім вірним чадам

Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

Вчера спогребохся Тебе, Христе, совостаю днесь воскресшу Тебе, сраспинахся Тебе вчера, Сам мя спрослави, Спасе, во Царствии Твоем.

(Пасхальний канон)

Возлюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

«Воскресе Христос, и радуются Ангели. Воскресе Христос, и жизнь жительствует» — такими словами сьогодні Свята Православна Церква устами святителя Іоанна Златоуста сповнює нас радістю й надією на Вічне життя. 

Господь наш Іісус Христос повсякденно, попри всі життєві негаразди, Своїм Воскресінням відновлює в нас істинну радість, кажучи: «Мир вам!» (Ін. 20:26). Саме мир Божий є запорукою відновлення нашого життя і нашого блаженства. Однак чи можливо віднайти мир, коли панує смерть, ворожнеча й безнадія? Святе Євангеліє дуже чітко вказує відповідь на це запитання. Для того, щоб у світі запанував мир, Господь розіп’явся, перетерпів муки й помер. Тільки після мук і смерті стало можливим Його Воскресіння. 

Християнин за прикладом Христа Спасителя не намагається оминати страждання, які трапляються на його шляху. Преподобний Єфрем Сирін говорить: «Так волів небесний лікар, аби кожен із нас міг вилікуватися через свої власні сльози». Але саме після Воскресіння Спасителя людина може достойно переносити страждання, бо воно показало істинний сенс усіх випробувань. Через те, що Господь на Хресті зробився слабким в очах цього світу, людина стала сильнішою. Господь не скасовує наші страждання, але  через власне Воскресіння сповнює їх Своєю присутністю. Відтепер Господь Сам бере участь у всіх стражданнях людини і «не попустить вам, щоб ви були спокушені над силу, але в час спокушування дасть і полегшення, щоб ви могли перенести» (1 Кор. 10:13). Ще більше, Господь закликає нас: «Візьміть іго Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим; бо іго Моє добре, і тягар Мій легкий» (Мф. 11: 29-30). Коли людина йде вузькою дорогою, то несе тягар легкий не тому, що він нічим не переобтяжений, а тому, що Господь разом з людиною Сам несе його. Звідси найгірший гріх — зневіритися в Божому милосерді. Це означає забути Його присутність поряд з собою й обмежити Боже милосердя, тимчасом як насправді воно безмежне. «Милосердя Боже не має меж, ніщо його не перевершить. Ось чому той, хто впав у відчай, сам прирікає себе на смерть», — каже преподобний Іоанн Ліствичник. Дорога без Бога стає настільки нікчемною, що людина, сповнена зневіри й самовпевненості, вже не здатна зробити й кроку. В такий момент, за свідченням преп. Максима Сповідника,  настає «смерть, яка є нічим іншим, як відлученням від Бога». 

Тож щоб наші життєві страждання сповнилися сенсом, ми маємо вірити у Воскресіння Христове, аби ця віра спонукала нас до блаженного занепокоєння, адже той, хто заспокоївся у пошуку Христа, зовсім перестав вірити. Ми маємо померти для гріха і ожити для Христа, наслідуючи Його приклад. 

Улюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві брати і сестри! Вітаючи вас зі святом світлого Воскресіння нашого Спасителя, бажаю щоб в нашій багатостраждальній Батьківщині Україні і в наших серцях не знайшлося жодного місця для гніву й зневіри, але щоб ми взаємним прощенням один одного змогли вмістити мир Христовий. На нас, християнах, лежить важлива місія розповсюдження звістки про Воскресіння Христове не на словах, а на ділі. Святий священномученик Володимир (Богоявленський) нагадує нам, що навіть в найтяжчі часи історії «Церква Христова залишається резервуаром для народів, який існує для того, щоб з нього почерпали для себе воду життя». Не будемо забруднювати цей резервуар розчаруванням, бо маємо надію на Христа Воскреслого. Якщо Господь зійшов навіть у пекло, то хіба Він не спасе нас на землі? Пам’ятаючи про це, очистимо свої серця від усякої скверни заради любові один до одного.

Прислухаймося до великого апостола язичників, святого апостола Павла, який благає кожного із нас: «Радуйтесь, удосконалюйтесь, утішайтесь, будьте однодумці, мирні, — і Бог любові й миру буде з вами» (2 Кор. 13:11). 

Христос Воскрес! Воістину Воскрес Христос!

 

Божою милістю,

АНТОНІЙ, митрополит Бориспільський і Броварський, Керуючий справами УПЦ.

Пасха Христова 2022

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31