Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви від 28 лютого 2022 року

Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви від 28 лютого 2022 року

Возлюблені у Христі Преосвященні владики, отці, браття і сестри!

Дорогий Український Народе!

З великою скорботою і болем переживаємо те, що війна прийшла на нашу рідну українську землю. Важкі випробування спіткали всіх нас. Майже по всій території України тривають бойові дії між військами Російської Федерації та Збройними Силами України, гинуть воїни та мирні люди, росте кількість біженців. Приведення ядерної зброї в стан підвищеної бойової готовності взагалі гостро ставить під питання перспективу подальшого існування людства і цілого світу. В такій непростій ситуації закликаємо всіх бути мужніми, підсилити молитву та об’єднатися навколо захисту нашої Батьківщини.

Звертаючись сьогодні до всіх наших захисників, хочемо засвідчити, що ми шануємо вас і молимося за вас, адже ви, жертовно ризикуючи своїм життям, дієво свідчите про те, як можна прямо виконати слова Господа нашого Іісуса Христа: Немає більшої від тієї любові, якщо хто душу свою покладе за ближніх своїх (Ін. 15: 13).

Зі свого боку вкотре засвідчуємо, що Українська Православна Церква завжди підтримувала і підтримує державний суверенітет та територіальну цілісність України. Ми повністю розділяємо біль і страждання нашого народу. В ці відповідальні дні в усіх храмах та монастирях нашої Церкви лунають особливо посилені молитви за припинення війни та відновлення миру в Україні. З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, силами єпархій та монастирів надається всебічна допомога біженцям та всім, хто постраждав внаслідок бойових дій. Наші храми цілодобово відкриті для тих, хто потребує захисту під час обстрілів. Українська Православна Церква з кожним днем розширює місію з надання допомоги всім, хто цього потребує.

Усвідомлюючи особливу духовну відповідальність, звертаємось сьогодні до Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Ваша Святосте! Просимо Вас підсилити молитву за багатостраждальний український народ, сказати Ваше першосвятительське слово щодо припинення братовбивчого кровопролиття на українській землі і закликати керівництво Російської Федерації до негайного припинення бойових дій, що вже погрожують перетворитися на світову війну.

Також звертаємось до Президента України Володимира Олександровича Зеленського та Президента Російської Федерації Володимира Володимировича Путіна. Від імені багатомільйонної пастви Української Православної Церкви, просимо Вас зробити все можливе, щоб покласти край гріху збройного протистояння двох наших братніх народів і почати переговорний процес. Ця жахлива війна вже завдала важкого удару взаєминам між українським та російським народами. Якщо кровопролиття не буде негайно припинено, прірва між нашими народами може залишитися навічно.

Український Народе, браття і сестри! Маємо надію, що здоровий глузд переможе, і ця війна скоро скінчиться. Просимо кожного з вас зберігати мир між собою та не піддаватись на провокації. Надавайте один одному допомогу, бережіть один одного. Також важливо не розпалювати ворожнечу між собою. Тільки у єдності наша сила. Молимо Господа, щоб Він просвітив правителів світлом Своєї благодаті. Віримо, що чоловіколюбний Господь прийме наш молитовний труд, простить нам гріхи наші.    І в найближчому часі мир Божий знову запанує на нашій благословенній українській землі!

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31