Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у ХІІІ Міжнародній конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у ХІІІ Міжнародній конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»19 жовтня 2021 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Київській духовній академії відбулась ХІIІ Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт КДАіС.

Цьогорічна конференція присвячена проблемам пастирського служіння у сучасному світі.

Участь у форумі взяли 55 доповідачів, серед яких представники духовних навчальних закладів Української Православної Церкви, представники світських вишів з України та з-за кордону, викладачі і студенти Київських духовних шкіл.

Форум розпочався пленарним засіданням в актовому залі Києво-Печерської лаври. До президії засідання увійшли керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій, ректор Київських духовних шкіл єпископ Білогородський Сильвестр та проректор з виховної роботи КДАіС єпископ Згурівський Амвросій.

Після вступного слова владики Сильвестра митрополит Антоній зачитав вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія до організаторів та учасників конференції.

«У будь-якій ситуації Церква керується пастирськими пріоритетами. Священник завжди має нести людині благу звістку про спасіння у Христі. В будь-яких випробуваннях ми маємо навчитися бачити дію Божественного промисла. Церква непохитно вірить в те, що тілесні хвороби та інші випробування очищають душу людини. Більшість людей, коли вони стикаються з непростими випробуваннями, впадають у відчай. Але християнин має знати, що відчай є важким гріхом. Треба завжди пам’ятати, що Господь ніколи не посилає випробувань, які перевищують наші сили. І священник має вчити людей саме такому відношенню до будь-яких випробувань».

Зі слова Предстоятеля до учасників форуму.

Потім владика Антоній виступив з доповіддю на тему: «Внесок Київських духовних шкіл у розвиток пастирського богослов’я (ХVIII — початок ХХ ст.)».

Доцент КДА, викладач пастирського богослов’я, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій виголосив доповідь на тему: «Пастырский кризис: предпосылки, причины и профилактика».

Викладач Одеської духовної семінарії протоієрей Андрій Сулаков виступив з доповіддю «”Движение колливадов” в контексте возрождения православного пастырства во второй половине XVIII века».

На завершення пленарного засідання з доповіддю «Концепт сна (ܕܡܟܘܬܐ) в религиозной танатологии прп. Ефрема Сирина и мар Иакова Саругского» виступив викладач КДА Сергій Васильович Ковач.

Після пленарного засідання та обідньої перерви учасники форуму продовжили виступи та дискусії у 8 секціях: «Сучасні проблеми пастирського служіння», «Біблеїстика та богослов’я: історичний досвід та сучасні виклики», «Історія Церкви та богословської освіти: джерела, історіографія, нові наукові дискурси», «Церковно-практичні дисципліни: історичний досвід та перспективи», «Студентська наука в духовній школі: біблеїстика», «Студентська наука в духовній школі: богослов’я», «Студентська наука в духовній школі: церковно-історичні дисципліни», «Студентська наука в духовній школі: церковно-практичні дисципліни».

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у ХІІІ Міжнародній конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у ХІІІ Міжнародній конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у ХІІІ Міжнародній конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у ХІІІ Міжнародній конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у ХІІІ Міжнародній конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»