Відбулося засідання Священного Синоду УПЦ

Відбулося засідання Священного Синоду УПЦ17 серпня 2021 року, після Божественної літургії з нагоди 7-ої річниці інтронізації Предстоятеля Української Православної Церкви, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулось чергове засідання Священного Синоду.

У першу чергу, Синод ухвалив низку кадрових рішень у зв’язку з тим, що 18 червня 2021 року відійшов до Господа Преосвященний митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків та постійний член Священного Синоду.

Новим керуючим Луганською єпархією призначено Преосвященного митрополита Ровеньківського і Свердловського Пантелеімона.

Ровеньківською єпархією надалі керуватиме Преосвященний архієпископ Овідіопольський Аркадій, який до цього був вікарієм Одеської єпархії.

Головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків та постійним членом Священного Синоду призначено Преосвященного митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія.

Далі Синод затвердив новий склад Комісії у справах монастирів, а також включив нових членів до складу Комісії по канонізації святих.

Священний Синод благословив утворення двох чоловічих монастирів: на честь Рудосільської ікони Пресвятої Богородиці у Білоцерківській єпархії та на честь Похвали Пресвятої Богородиці у Мукачівській єпархії. Також затверджено намісників для Свято-Пантелеімонівського чоловічого монастиря Одеської єпархії та Спасо-Преображенського чоловічого монастиря Бориспільської єпархії.

Розглянувши рапорти єпархіальних Преосвященних, Синод благословив місцеве прославлення в лику святих таких подвижників благочестя:

в межах Бориспільської єпархії — священномученика Михаїла, пресвітера Зазимського. День його пам’яті встановлено 27 листопада;

в межах Рівненської єпархії — святителя Ієрофея, єпископа Острозького. День пам’яті 30 квітня;

в межах Балтської єпархії — преподобного Антонія Балтського. День пам’яті 22 серпня;

та в межах Кіровоградської єпархії — священномучеників Миколая і Платона пресвітерів з встановленням дня їхньої пам’яті 15 червня.

Також Священний Синод обрав насельника Києво-Печерської Лаври архімандрита Агафона (Опанасенка) бути єпископом Коктебельським, вікарієм Феодосійської єпархії.

Відбулося засідання Священного Синоду УПЦВідбулося засідання Священного Синоду УПЦВідбулося засідання Священного Синоду УПЦВідбулося засідання Священного Синоду УПЦ