Предстоятель очолив Божественну літургію у кафедральному соборі Борисполя

Предстоятель очолив Божественну літургію у кафедральному соборі Борисполя20 січня 2019 року, у Неділю 34-у після П’ятидесятниці, після Богоявлення, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Покровському соборі м. Бориспіль. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Черкаський і Канівський Софроній, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, архієпископ Яготинський Серафим, архієпископ Боярський Феодосій, єпископ Васильківський Миколай, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сільвестр та духовенство Бориспільської єпархії.

За богослужінням молився архієпископ Люблинський і Холмський Авель (Польська Православна Церква).

Перед початком Літургії Предстоятель звершив чин освячення відновленого іконостасу.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.

Наприкінці богослужіння перед іконою Богоявлення священнослужителі проспівали величання святу.

Митрополит Антоній виголосив подячне слово Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, митрополиту Софронію, зусиллями якого був збудований собор, архієпископу Люблинському і Холмському Авелю за підтримку Української Православної Церкви.

«Владика сьогодні молився, причащався з нами і цим засвідчив підтримку нашої Православної Церкви, засвідчив те, що Помісні Православні Церкви підтримують ту Церкву, яка є дійсною Церквою Христовою, не тільки по назві, по юридичному статусі в державі, а ту Церкву, яка зберігає канонічний устрій і чистоту Православ’я», — сказав керуючий справами УПЦ.

Ієрарх Польської Православної Церкви у своєму слові передав вітання від Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави.

«Положення Української Православної Церкви в сьогоднішні дні, можливо, найбільш є зрозумілим для нас. Наша Православна Церква завжди заявляла і заявляти буде тверде непохитне стояння в істині догматичної правди, в істині канонічного права. Ми будемо завжди всюди говорити, що розкол може подолатися тільки через покаяння, через піст. Ми віримо глибоко, що велика і глибока молитва Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія буде корисна, і завжди після терпінь, після страждань настає радість тріумфу Пасхального. І ми в Польщі будемо молитися, щоб ця радість, перемога Пасхальної радості затріумфувала чим скоріше  в наших серцях», — зазначив архієпископ Авель.

У свою чергу Предстоятель привітав вірних зі святом, подякував митрополиту Антонію за братські слова підтримки, архієпископу Авелю за спільну молитву, яка об’єднала всіх навколо спільної Чаші.

«Хочу передати від імені всіх єпископів, від усіх священиків, вірних Української Православної Церкви сердечний уклін Його Блаженству Блаженнішому Митрополитові Саві. Ми з Владикою Савою знайомі давно. Він — людина любляча Бога, у якого Бог на першому місці. І  завжди, щоб не вирішувалося, вирішується во славу Божу. Владика Сава являється одним із яскравих представників Помісних Церков, який займає дуже чітку зрозумілу позицію стосовно питань віри і канонічного церковного життя».

Насамкінець присутні від імені усієї пастви Української Православної Церкви заспівали Предстоятелю Польської Церкви та владиці Авелю многоліття.