Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив Божественну Літургію просто неба та заклав капсулу в будівництво храму в ім'я Святителя Софронія Іркутського в Березані

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив Божественну Літургію просто неба та заклав капсулу в будівництво храму в ім'я Святителя Софронія Іркутського в Березані13 липня 2018 року, в день пам'яті та 100-річчя канонізації святителя Софронія Іркутського, керуючий справами Української Православної Церкви, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив Божественну Літургію просто неба біля місця будівництва храму на честь святителя Софронія у місті Березані.

Його Високопреосвященству співслужили секретар Бориспільської єпархії архімандрит Діонісій (Пилипчук), благочинний Березанського благочиння архімандрит Назарій (Омеляненко), благочинний Другого Бориспільського благочиння архімандрит Феогност (Юраш), благочинний Другого Переяслав-Хмельницького благочиння протоієрей Геннадій Спатарь, благочинний Яготинського благочиння протоієрей Рустік Романій та духовенство єпархії.

На Малому вході владика митрополит за заслуги перед Церквою нагородив настоятеля парафії в ім'я святителя Софронія Іркутського протоієрея Олександра Клименка правом носіння хреста з прикрасами.

Після читання Святого Євангелія митрополит Антоній звернувся до віруючих з архіпастирським повчанням.

Після закінчення Літургії відбулася хресна хода до місця будівництва храму в ім'я святителя Софронія Іркутського, де митрополит Антоній звершив чин освячення та закладки капсули у підмурок храму.

Після закладння капсули у міському будинку культури  відбулася презентація документального фільму про святителя Софронія та святковий концерт.

ДОВІДКА. Святитель Софроній, єпископ Іркутський та всього Сибіру чудотворець, народився в Чернігівському полку в 1704 році та названий на честь першомученика та архідиякона Стефана. Його батько – Назарій Федоров. Також у нього було два брати і сестра Пелагея. Ім’я меншого брата – Павло, ім’я  старшого брата, невідоме, але є відомості, що він був згодом намісником Красногірського Золотоніського монастиря.

Дитячі роки Стефана проходили в містечку Березань Переяславського повіту Полтавської губернії, де оселилася родина після звільнення батька зі служби. З віком Стефан вступив до Київської духовної академії, де в той час навчалися два інших майбутніх святителя – Іоасаф, єпископ Білгородський, і Павло, митрополит Тобольський.

Отримавши духовну освіту, Стефан вступає до Красногірського Преображенського монастиря, де вже перебував його старший брат. 23 квітня 1730 року він прийняв постриг з ім’ям Софроній, на честь святителя Софронія, патріарха Єрусалимського.

У 1753 році Софроній був висвячений на єпископа Іркутського і Нерчинського. Сімнадцять років горів світильник віри на свічнику Іркутської церкви, висвітлюючи пастві шлях до Царства Небесного, але Господу було угодно забрати душу святителя Софронія, щоб його нетлінними останками явити світові Свою славу. 30 березня 1771 року о другій годині пополудні святитель помер.

У 1918 році дослідивши житіє і численні чудеса від нетлінних мощей святителя Софронія Помісний Собор приймає рішення зробити прославлення святителя Софронія, третього єпископа Іркутського, зарахувавши його до лику святих угодників Божих, шанованих Православною Церквою; священні останки святителя, зібравши в ковчег, вкласти в раку.

У Березані святитель Софроній сьогодні вшановується як покровитель міста.

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31