Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив освячення ікони «Собор новомучеників української землі»

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив освячення ікони «Собор новомучеників української землі»27 березня 2018 року у Києво-Печерській лаврі відбулося освячення унікальної ікони «Собор новомучеників української землі», а також понад 100 ікон священномученика Володимира (Богоявленського).

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, з іконами, освяченими на мощах митрополита Володимира у Дальніх печерах, віряни пройдуть Шляхом Скорботи у ніч на Страсну П’ятницю у Єрусалимі.

Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) звершив освячення ікон і відзначив особливу місію цьогорічної Хресної ходи у Єрусалимі.

«Єрусалим особливий у Страсну седмицю. Церква переживає останні дні земного життя Христа Спасителя. Для кожної віруючої людини особливим щастям є побувати у Єрусалимі саме в ці дні. І серед віруючих з усіх куточків землі, цього року будуть українські парафіяни, чиї храми захоплені. Вони молитимуться, щоб Господь дарував нам мир. Якщо ми будемо вірні Православній вірі, Господь нам дасть квітуче майбутнє», - сказав митрополит Антоній.

Керуючий справами УПЦ розповів про ікону «Собор новомучеників української землі», яка очолить цьогорічну місію «Дорогою Господа у молитві за Україну».

У центрі зображений перший загиблий у богоборчі часи митрополит -священномученик Володимир (Богоявленський), століття мученицької смерті якого Православна Церква згадує цього року. Навколо митрополита Володимира зображені святі мученики з різних регіонів України. Посередині – Богородиця «Оранта». На другому плані – зруйновані церкви, серед яких – символ християнства на Русі – Десятинний храм.

«Ця ікона написана народними іконописцями, які зобразили новомучеників і сповідників Української Православної Церкви, що представляють різні регіони України. Життям і своєю смертю вони засвідчили любов до Бога і приналежність православній вірі. Ікона була написана за ініціативи віруючих для поїздки до Єрусалиму, щоб на Страсній седмиці у Велику П’ятницю взяти участь у Хресній ході», - розповів владика Антоній.

«У центрі цієї ікони – митрополит Володимир, який перший з єпископів постраждав, коли до влади прийшли більшовики. І саме митрополит Володимир поведе Хресною ходою усіх новомучеників і сповідників, які зображені на цій іконі, щоб разом з нами, хто живе сьогодні, ще раз засвідчити правду Божу. Ще раз засвідчити, що наш народ український відданий заповітам і вибору святого князя Володимира. Сподіваємось, що наші молитви будуть почуті Богом, який розіп’яв наші недоліки, дав нам надію жити з ним у Царстві Небесному вічно», - сказав владика Антоній.

Цього року у Хресній ході у Єрусалимі братимуть учать парафіяни тих храмів УПЦ, які були захоплені в останні роки. З особливим хвилюванням готуються молитися за те, щоб Господь повернув їхнім громадам відібрані храми Надія Орійчук з села Бадівка та Марія Фурманець із села Птича Рівненської області.

«Вже четвертий рік буде, як наш храм закритий, четвертий Великдень ми зустрічаємо без нашої церкви. Але нас завжди покриває Матінка Божа, і ми їдемо до Єрусалиму, аби помолитися там за мир, за єдність, за любов і за нашу Україну», - розповіла пані Марія.

Очікується, у Хресній ході в Єрусалимі візьмуть участь понад 500 вірян УПЦ. Хресна хода розпочнеться у Гефсиманії, ввійде у Левові ворота Старого міста і пройде Шляхом Скорботи (Віа Долороза) з молитвою про мир в Україні.

Паломники пройдуть останнім шляхом Господа Іісуса Христа з іконами і молитвами про те, аби Господь дарував мир, спокій та взаєморозуміння на українській землі.

Як повідомлялось, минулого року православні віруючі з України пройшли Шляхом скорботи у Єрусалимі зі списками 100 відомих в Україні чудотворних ікон Пресвятої Богородиці.

Місію «Дорогою Господа у молитві за Україну» за благословенням Блаженнішого Митрополита Онуфрія реалізує Центр інформації УПЦ.

 

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив освячення ікони «Собор новомучеників української землі»Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив освячення ікони «Собор новомучеників української землі»

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31