Митрополит Антоній співслужив Предстоятелю Української Православної Церкви у Святогірській Лаврі

Митрополит Антоній співслужив Предстоятелю Української Православної Церкви у Святогірській ЛавріУ день пам’яті Собору Святогірських святих Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив урочисті святкування з нагоди 25-річного ювілею відновлення чернечого життя у Свято-Успенській Святогірській Лаврі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

24 вересня 2017 року, у Неділю 16-ту після П’ятидесятниці, перед Воздвиженням, Предстоятель звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Святогірської Лаври у співслужінні митрополита Бориспільського і Броварського Антонія і сонму архієреїв Української Православної Церкви, духовенства монастиря та гостей у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до багатотисячної пастви донецької землі зі словом проповіді.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва про мир в Україні. Митрополит Онуфрій також помолився за упокій новоспочилого митрополита Ніжинського і Прилуцького Іринея.

8 травня 2008 року Священний Синод Української Православної Церкви благословив для місцевого прославлення (Журнал №38) та вшанування подвижників благочестя, які «во святих горах на Донце» подвизалися. 12 липня того ж року відбулося урочисте прославлення Святогірських святих. В число Собору преподобних отців Святогірських входять 18 святих, що подвизалися у Святих Горах у XVII-XX століттях. В Успенському соборі Святогірської Лаври знаходяться мощі 11-ти подвижників обителі.

По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав намісника Лаври, насельників, паству з 25-річним ювілеєм відновлення чернечого життя в обителі та зі святом Собору Святогірських святих. З вітальним словом до усі присутніх також звернувся митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.

Після привітань відбувся хресний хід до пам’ятника Пресвятої Богородиці, де Предстоятель УПЦ очолив молебень преподобним Святогірським святим. По завершенні молебного співу Блаженніший владика окропив віруючих святою водою та благословив усіх.

Пізніше Його Блаженство освятив каплицю всіх преподобних отців Святогірських у Музеї Лаври.

Святогірська Лавра — одна з найбільших обителей Української Православної Церкви, розташована в м. Святогірськ, Донецької області. Перші ченці оселилися тут, імовірно, ще в VIII-IX століттях. У 1787 році за указом імператриці Катерини II Святогірський монастир був ліквідований, а у 1844 році обитель відновила своє молитовне життя по чину і статуту Глинської пустині. За наступні 70 років монастир досяг небувалого розквіту. У січні 1918 року почалося розграбування обителі радянською владою. У 1922 році монастир був знову ліквідований, а на його місці утворено будинок відпочинку для трудящих Донбасу. У 1992 році почалося відродження Святогірської обителі. 9 березня 2004 року Священний Синод УПЦ прийняв рішення про присвоєння Свято-Успенському Святогірському монастирю статусу Лаври.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31