ЄРУСАЛИМ. Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь в освяченні Кувуклії у храмі Гробу Господнього

ЄРУСАЛИМ. Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь в освяченні Кувуклії у храмі Гробу ГосподньогоВ Єрусалимі 22 березня офіційна делегація Української Православної Церкви на чолі з Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм взяла участь в урочистій церемонії освячення Кувуклії – каплиці над Гробом Господнім. Як розповів керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич), поїздка відбулася на запрошення Константинопольського Патріарха Варфоломія I та Єрусалимського Патріарха і всієї Палестини Феофіла III, повідомляє Центр інформації УПЦ.

 

«Храм Воскресіння Христового – головна святиня для усіх християн. Із давнини це місце позначене величним храмом, комплекс якого включає Кувуклію – місце Воскресіння Іісуса Христа і низку інших святих місць, пов'язаних iз хресними стражданнями Христа і Його Воскресінням», – зазначив митрополит Антоній.

Як відомо, Кувуклія знаходиться у юрисдикції Єрусалимського патріархату, Римо-католицької та Вірменської Церков, які дали свою згоду на реставрацію.

ЄРУСАЛИМ. Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь в освяченні Кувуклії у храмі Гробу Господнього«Той комплекс, який ми нинi бачимо – це храм, який вже півтори тисячі років не зачинявся. У цьому комплексі є приміщення, де проводять богослужіння ті чи інші конфесії, але щодо Гробу Господнього – це місце загальне для усіх. Тут звершують богослужіння більшість християнських конфесій. Між конфесіями за ці часи, у зв'язку з бажанням володіти храмом, були чвари. Але нинi, слава Богу, у кожної конфесії є своє місце. У Кувуклії, наприклад, для усіх визначені години для звершення богослужінь. Так, Православна Церква служить Літургію о першій годині ночі, через чотири години богослужіння звершує Вірменська Церква, а через чотири години це місце надається для богослужіння Католицькій Церкві», – сказав владика Антоній.

Також він розповів про особливості володіння храмовим комплексом Гробу Господнього.

«Щодо володіння – тут особливий статус, кілька століть ключами від храму Гробу Господнього завідують мусульмани. Зараз це сім'я Нусейбе. Представники цієї родини кожного дня вранці і ввечері, відкривають і закривають храм», – розповів митрополит.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, Кувуклія була зведена у 1810 році. За даними з відкритих джерел, реставрація Кувуклії тривала 9 місяців, вартість робіт склала 4 млн євро. Реконструкцію каплиці виконували співробітники Афінського національного політехнічного університету. В ході робіт майстрам вдалося прибрати металевий каркас каплиці і очистити фасад від кіптяви. Щорічно у Велику суботу у Кувуклії відбувається чудо сходження Благодатного вогню.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31