Різдвяне послання Високопреосвященнішого Антонія Митрополита Бориспільського і Броварського

Днесь Христос раждается,
днесь Безначальный начинается,
силы небесныя радуются,
и земля с человеки веселится.
(стихира свята)

Різдвяне послання Високопреосвященнішого Антонія Митрополита Бориспільського і Броварського

Возлюблені у Господі всечесні пастирі,

чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни - брати й сестри!

«Рождество Твоє, Христе Боже наш, воссия мирови свет разума» - такими словами святкового тропаря оспівує Свята Церква вселенське значення свята Різдва Христового. «Світлом розуму» явилася ця подія для всього світу, бо вона осяяла його народи світлом істинного богопізнання та принесла їм відання справжнього людського богоугодного життя. Подібно до того, як сонце осяває світлом своїм і животворить теплотою, так Різдво Христове осяяло землю світлом істинного релігійного знання й оживило чистотою свого вчення. Воістину народ, який сидить у темряві, побачив світло велике, і тим, що перебувають у країні й тіні смерті, засяяло світло (Мф. 4, 16).

Різдво Христове для всього людства стало межею, яка розділила історію на періоди дохристиянський і християнський. Народження на землі Сина Божого стало джерелом нового життя, що несе оновлення роду людському і всьому світу. Бо життя явилось, - каже святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов, - і ми бачили і свідчимо, і звіщаємо вам це вічне життя, яке було в Отця і явилося нам (1Ін. 1, 2) і це життя в Сині Його (1Ін. 5, 11). Засвоєння цього життя звільняє людей від рабства суєті та тлінню і дарує вільне Богосинівство.

Явлення на землі Бога у плоті, як найважливіша подія, могло відбутися тільки тоді, коли людство найгостріше відчуло потребу в позбавленні від зла і достатньо дозріло для прийняття Спасителя. Це й зазначає апостол Павло, звертаючись до християн: коли ж настала повнота часу, послав Бог Сина Свого (Єдинородного), Котрий народився від жони  щоб нам прийняти всиновлення.  Тому ти вже не раб, а син, а якщо син, то і спадкоємець Божий через Іісуса Христа (Гал. 4, 4-7). «Повнота часу» настала. Спаситель, Який прийшов у світ, підкорився закону, щоб викупити підзаконних (Гал. 4, 4-5), і став Світлом на просвітлення язичників (Лк. 2, 32). Усі православні християни через участь у святих Таїнствах стають причетними до цієї великої таємниці Боговтілення й отримують можливість безпосереднього єднання з Господом Іісусом Христом. Кожен із нас, коли достойно причащається Святих і Животворяших Христових Таїн у відпущення гріхів і життя вічне, може вигукнути разом із апостолом: вже не я живу, а живе в мені Христос (Гал. 2, 20). І тоді рясніють у серцях наших і в нашому житті духовні плоди Різдва Христового: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, стриманість (Гал. 5, 22-23).

Із втіленням Сина Божого люди почули благовістя миру. І сьогодні, як і раніше, актуальні сподівання всіх, суших на землі, на мирне й спокійне життя. Кожна християнська душа бажає того самого миру, про який у Різдвяну ніч співали на небі ангели, котрі явилися здивованим пастухам: слава у вишніх Богові і на землі мир, в людях благовоління (Лк. 2, 14). Це той мир, який заповідав Господь наш Іісус Христос Своїм учням напередодні Голгофських страждань: Мир залишаю вам, мир Мій даю вам (Ін. 14, 27). Мир Христовий - це одна з властивостей Царства Божого і перебуває він там, де є Царство: всередині нас, у нашому серці, в кожній істинно християнській душі. Ми повинні прагнути до цього миру усіма своїми силами. Шукати його з міцною вірою, з повним послухом волі Божій, зі щирою любов'ю до Небесного Отця та цілковитим покаянням.

Богонемовля Христос, Який народжується у Віфлеємі та спочиває в яслах, нехай перебуває у всіх нас, хто нині святкує цей великий і святий день. Нехай осінить нас Господь благодаттю Своєю, щоб ми примножували в собі любов до Бога і людей і невпинно перебували в духовній радості. «Христос раждается - славите! Христос с небес - срящите!» (ірмос Різдвяного канону).

+ Антоній
Митрополит Бориспільський і Броварський

Різдво Христове
2017 р.