Пасхальне послання митрополита Бориспільського і Броварського Антонія

Пасхальне послання митрополита Бориспільського і Броварського АнтоніяПастирям, чернецтву і всім вірним чадам Бориспільської єпархії Української Православної Церкви.

Воскрес Іісус із гробу, як і передрік,

дав нам життя вічне, та велику милість.

(Воскресна стихіра)

Возлюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати і сестри!

Христос Воскрес!

У цей найсвітліший і святий день, «що його ж створив Господь» (Пс. 117:24), коли не тільки люди святкують в духовній радості, а й сама природа торжествує, сердечно вітаю вас зі Світлим Христовим Воскресінням!

Сьогодні наш духовний погляд простягається до того нового життя, яке Господь наш Іісус Христос ствердив Своїм Воскресінням, як непорушний початок буття всього людства. Перемогa над смертю, зруйнування пекла та звільнення його в’язнів є «нового життя вічного початок» (тропар Пасхального канону). Сповіщенням цієї істини відкривається урочисте пасхальне богослужіння: «Воскресіння день ... від смерті до життя, і від землі до неба, Христос Бог нас привів» (1-ша пісня Пасхального канону). Воскресіння Христове сповнене духовної радості, тому що це свято торжества Істини, перемоги світла над темрявою, буття над небуттям, свято нескінченного та світлого існування, свято вічного життя. «Ти, Христе, — Царство Небесне, Ти — земля смиренних, Ти — рай зеленіючий. Ти — чертог Божественний, Ти — невимовна таїнниця (Прем. 8:4), Ти — спільна для всіх трапеза, Ти — хліб життя. Ти — пиття цілком нове. Ти і чаша води, і вода життя, Ти для кожного зі святих — світильник невгасимий, Ти і вбрання, і вінець, і Податель вінців, Ти втіха і заспокоєння, Ти утішання і слава, Ти веселість, Ти і радість», — вигукує в молитовному піднесенні преподобний Симеон Новий Богослов.

Спасительна і світлосяйна ніч Христового Воскресіння є провозвісницею вічного дня і нашого власного воскресіння з мертвих. «Якщо ж Дух Того, Хто воскресив із мертвих Іісуса, живе у вас, то Той, Хто воскресив Христа з мертвих, оживить і ваші смертні тіла Духом Своїм, Який живе у вас» (Рим. 8:11), — говорить святий апостол Павло.

У ці радісні дні ми молитовно просимо у Бога миру та благоденства для нашого багатостраждального українського народу, який переживає сьогодні важкі часи міжусобиці та негараздів. Повсюди панують злість і агресія, відбувається захоплення православних храмів... Єдина причина всіх напастей, що їх нині зазнає наш народ, — це людський гріх. І тому ми, як православні християни, маємо показати приклад боротьби зі злом усередині себе, приклад віри й відданості Богу, надії й терпіння у скорботах, любові й співчуття до ближніх. Бо, як вчить святий апостол Павло: «Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть уже не має над Ним влади. Бо, що Він помер, то помер один раз для гріха; а що живе, то живе для Бога. Так і ви вважайте себе мертвими для гріха, живими ж для Бога в Христі Іісусі, Господі нашому» (Рим. 6:9–11).

Тут, у земному житті, починається і формується той духовний стан, у якому ми перебуватимемо вічно. І запорукою вічної радості та блаженства, як каже святий апостол Павло, є духовна радість, що наповнює нас у великодні дні: «Не бачило того око і вухо не чуло, і на серце людини не приходило те, що приготував Бог тим, хто любить Його» (1 Кор. 2:9).

Ще раз сердечно вітаю всіх вас, дорогі брати й сестри, зі святом Воскресіння Христового. За словами преподобного Єфрема Сиріна, «Христос умертвляє смерть, скидає сатану. Він — радість небесних, надія земних». Збережемо ж цю надію і цю святу великодню радість у наших серцях, бо Воскресіння Христове є життя наше і радість життя нескінченного. Амінь.

Христос Воскрес!

Воістину Воскрес!

+ Антоній
Митрополит Бориспільський і Броварський

Пасха Христова
2016 р.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31