Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив урочистості з нагоди 1000-ліття з дня блаженної кончини благовірних князів Бориса і Гліба у місті Переяслав-Хмельницький

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив урочистості з нагоди 1000-ліття з дня блаженної кончини благовірних князів Бориса і Гліба у місті Переяслав-Хмельницький6 серпня, в день пам'яті святих благовірних князів Бориса і Гліба, керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив святкове богослужіння в Борисо-Глібському храмі міста Переяслав-Хмельницький.

Його Високопреосвященству співслужили секретар Бориспільської єпархії протоієрей Костянтин Пилипчук та духовенство єпархії.

За богослужінням владика звершив священицьку хіротонію клірика Бориспільської єпархії диякона Володимира Гонтаря.

Після відпусту владика звернувся до парафіян з архіпастирським словом та привітав усіх зі святом.

Цього року Бориспільська єпархія відзначає 1000-ліття з дня блаженної кончини святих благовірних князів Бориса і Гліба. Тому в честь ювілейної дати було організовано ряд памятних заходів.

Цього року перед початком Божественної літургії священнослужителі та віруючі пройшли хресним ходом від Свято-Троїцького храму міста Переяслав-Хмельницький до Борисоглібського храму, біля річки Альта, місця вбивства святого князя Бориса. Де звершили чин водосвяття.

Після закінчення богослужіння, владика освятив великий восьмиметровий хрест. Заздалегідь його встановили в пам’ять 1000-ліття “убиения святих” на церковному подвір’ї з боку Альти.

По завершенні всім присутнім була запропонована святкова трапеза.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА. Борисоглібська церква в Переяславі-Хмельницькому побудована на місці, де в 1015 за наказом Святополка Окаянного був убитий князь Борис, син Володимира Хрестителя, який став одним з перших святих. Головною святинею храму є мироточивий кам'яний хрест, в память про вбитого князя, зроблений в 1664 р. народним умільцем Харко Безпалим.

 

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

Перші святі Київської Русі: князі Борис та Гліб. У чому їхній подвиг? (+відео)

ВИШГОРОД. Пам’ять про святих князів Бориса та Гліба - шлях до єдності

ВИШГОРОД. У Борисоглібській парафії міста продовжуються заходи в рамках святкування 1000-ліття памяті святих Бориса та Гліба

ВИШГОРОД. До 1000-ліття памяті святих благовірних князів Бориса та Гліба видано святковий буклет

ВІДЕО. Святкування 1000-ліття подвигу святих князів Бориса і Гліба

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМ. На місці загибелі святого князя Бориса було звершено молитву

ДОПОВІДЬ: Шлях любові -Тисячоліття подвигу святих мучеників Бориса і Гліба

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31