Митрополит Антоній взяв участь у конференції присвяченій 1000-річчю з дня кончини святого рівноапостольного князя Володимира

Митрополит Антоній взяв участь у конференції присвяченій 1000-річчю з дня кончини святого рівноапостольного князя Володимира28 травня 2015, в Українському домі у Києві пройшла наукова конференція: «Спадщина святого Володимира: церква, держава, суспільство». Захід проведено за рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви та з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і приурочено 1000-річчю з дня кончини святого рівноапостольного князя Володимира.

Науковий форум проходив під головуванням Блаженнішого Митрополита Онуфрія і був організований Київською духовною академією. До президії конференції також входили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, радник Президента України Богуцький Ю.П., головний науковий співробітник Інституту історії Національної академії наук України професор Ричка В. М., заступник директора Інституту археології НАН України професор Івакін Г.Ю. і директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Юраш А.В.

Пленарне засідання відкрив ректор КДАіС митрополит Антоній, який звернувся до учасників конференції зі вступним словом.

Після звернення митрополита Антонія слово взяв Блаженніший Митрополит Онуфрій, який зокрема сказав: «Сьогодні ми будемо вивчати справи, які залишив святий князь Володимир, будемо надихатись ними, тому що його діяльність дала свого часу нашим пращурам імпульс і енергію, і вони створити таку благородну, мужню, сильну і красиву київську державу, яка прославилася у віках. Переконаний, що й сьогодні вона подолає всі негаразди, зацвіте буйним цвітом і розвиється пахощами і перед Богом, і перед людьми». Окреслюючи завдання, які стоять перед учасниками заходу, Предстоятель наголосив, що в першу чергу необхідно спільно замислитися над спадщиною святого князя Володимира, а також відзначив факт участі в конференції представників як світської, так і церковної науки, що є вагомим символом цінності і духовно-суспільної єдності спадщини святого Володимира. «Хочу побажати всім учасникам та гостям конференції благословенних успіхів у вивченні нашого історичного минулого, закликаю на всіх Боже благословення. Нехай Господь наш Ісус Христос молитвами святого рівноапостольного князя Володимира збереже нас у вірі і подарує нашій землі мир і злагоду», — підсумував Блаженніший владика.

Далі до присутніх звернувся Богуцький Ю.П., який передав вітання Президента України Петра Порошенка організаторам та учасникам конференції.

Після цього учасники конференції представили аудиторії свої доповіді. У числі доповідачів були і представники Київських духовних шкіл - глава адміністративного апарату Київської митрополії доцент КДА архімандрит Віктор (Коцаба) представив увазі слухачів доповідь на тему «Державотворення святого князя Володимира в контексті сучасності», а старший помічник ректора з навчально-методичної роботи архімандрит Сильвестр (Стойчев) виступив з доповіддю «Висвітлення життєвого шляху святого князя Володимира у працях професорів Київської духовної академії».