Пасхальне послання митрополита Бориспільського і Броварського Антонія всім вірним чадам Бориспільської єпархії

Пасхальне послання митрополита Бориспільського і Броварського Антонія всім вірним чадам Бориспільської єпархії

Христос Воскрес! Ці слова як відображення Великодньої радості є символом нового життя, яке відкрилося через Воскресіння з мертвих Господа нашого Іісуса Христа і в якому панує радість у Святому Дусі.

Ми зараз передчуваємо ту вічність, заради якої Сам Бог зійшов на землю, втілився, взяв на Себе людські гріхи розіп'яв їх на Хресті, воскрес із мертвих і таким чином воскресив Собою усе людство.

Антоній,
митрополит Бориспільський і Броварський,
Керуючий справами Української Православної Церкви

 

 

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСТИРЯМ, ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ  ВІРНИМ ЧАДАМ
БОРИСПІЛЬСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

«Воскресіння день, просвітимося, люди!»
(З ірмоса 1-і пісні Пасхального канону)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені у Господі високоповажні пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни, брати й сестри!

Вітаю вас із радісним і світлим днем Воскресіння Христового! «Воістину нині все наповнилося світлом, небо і земля, і пекло». Весь світ радіє, бо заради Воскресіння Христового «життя жительствує», і в цьому полягає вірна запорука вічного життя і вічної радості.

Святитель Григорій Богослов пише, що Господь наш Іісус Христос «цього дня, вставши із гробу, явився людям, для яких народився, помер і пробуджений із мертвих, щоб ми, відроджені, уникнувши смерті, воскресли з Ним, воскреслим. У цей світозарний і великий день ангельський чин сповнився радості, співаючи переможну пісню».

Воскреслий Христос утвердив віру у воскресіння та безсмертя, повставши із гробу третього дня після Своєї смерті на хресті, і світ почув, що смерть зруйновано любов'ю Бога. І тому в цю святу пасхальну утреню особливо світла наша надія на нескінченність буття. Це святкове богослужіння відображає в нашій душі той неповторний, дивовижний ранок Світлого Христового Воскресіння, коли Спаситель ішов по землі, яка вже очистилася від гріха, прокляття і смерті. Разом із першими променями сонячного світла на землю лилося Світло Невечірнє - джерело нашого воскресіння. Христос воскрес із мертвих, первенець серед померлих, - проголошує апостол Павел. - Бо, як смерть через людину, так через людину і воскресіння мертвих. Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть, кожний у своєму порядку: первенець Христос, потім ті, які увірували в Христа, в пришестя Його (1 Кор. 15: 20-23). Переможена нині смерть, і над світом, омитим Кров'ю Спасителя, засяяв новий день.

Христове Воскресіння, за словом преподобного авви Ісаї, «зробилося життям і зціленням від пристрастей для віруючих у Нього, щоб вони жили в Бозі та приносили плоди правди». Немає нічого значнішого для православного християнина, ніж його вічне спасіння. Спасти свою безсмертну душу, зробити її гідною перебувати з Господом у житті, яке не має кінця,- це найважливіша мета для кожної віруючої людини. І силою Воскресіння Христового шлях до вічного спасіння тепер доступний для кожного, хто має радість вірувати в Нього і хоче жити за Його заповідями.

Своїм Воскресінням Господь Іісус Христос переміг смерть і відкрив перед нами таємницю вічного життя. Ми й співаємо в ці дні: «...смертю смерть подолав». Він явив Себе світові як Владика життя і смерті й показав нам, що життя в нескінченних віках - це доля кожної
людини, яка йде за Господом. Тепер, після Воскресіння Христового, кожна віруюча людина вигукує разом із пророком Осією: смерть! де твоє жало? (Ос. 13: 14; 1 Кор. 15: 55).

У ці непрості для нашої Батьківщини часи ми молимося Воскреслому Господу, щоб Він дарував мир і спокій нашому суспільству. Ми повинні звернути нині свої погляди до Неба, з якого ллється світло пасхальної радості, щоб Господь просвітив Наші серця благодаттю Свого Воскресіння. Бо, як каже святитель Іоанн Златоуст, «день Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа - основа миру, початок примирення, припинення ворожнечі, руйнування смерті, поразка диявола».

Світло Христового Воскресіння нехай освітлює шляхи наші до миру та блага, і нехай не полишає нас віра у близькість до нас Господа, Переможця пекла. «Воскресіння Твоє, Христе Спасе, Ангели співають на небесах, і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе славити». Амінь.

Воістину воскрес Христос!

Пасха Христова,
2015 р.

Митрополит Бориспільський
і Броварський Антоній