КИЇВ. Відбулася зустріч керуючого справами УПЦ з членом парламенту Канади

КИЇВ. Відбулася зустріч керуючого справами УПЦ з членом парламенту Канади

17 січня керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зустрівся з членом Парламенту Канади Пітером Голдрінгом. Гостя супроводжувала співробітник Посольства Канади в Україні пані Ірина Лаврів. З боку Української Православної Церкви у зустрічі також взяв участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу С. М. Бортник.

Канадський посадовець, який вже багато разів бував в Україні, цікавився роллю релігійного та культурного фактору в українському суспільстві, а також тим, наскільки Церква могла б сприяти покращенню нинішньої ситуації та зціленню ран, спричинених протистоянням у нашій державі. Пан Голдрінг наголосив, що в ситуації, коли існує багато неправдивої інформації, ціллю його візиту є ознайомлення з позицією нашої Церкви з перших вуст.

Митрополит Антоній розповів гостю, що серед народу України існує дві ідентичності – східна і західна, на формування яких вплинули історичні обставини та географічне розташування. Ці ідентичності можуть лише поступово зближуватись між собою, а тому будь-які необережні й різкі дії можуть призвести до конфліктів. Під час розмови було зокрема згадано, що однією з причин початку невдоволення населення східних областей України, що згодом призвело до збройного конфлікту, стала зміна Верховною Радою законодавства про мови. Зі свого боку пан Голдрінг зауважив, що «якби ми щось подібне зробили в Канаді, ми б вже не мали країни». Керуючий справами пояснив гостю, що Українська Православна Церква, як конфесія, що рівномірно присутня майже в усіх регіонах України, гостро відчуває всі ці суспільні протиріччя, а відтак повинна враховувати це у своїй офіційній позиції. Гість погодився з тим, що будь-які необережні ініціативи в релігійно-культурній сфері України можуть мати важкі наслідки для всієї країни.

Митрополит Антоній розповів також про міжконфесійну ситуацію в Україні. Владика проінформував канадського парламентаря про випадки захоплення парафій УПЦ в центральній та західній Україні прихильниками так званої УПЦ КП. Разом з тим, було відзначено, що керівництво нашої Церкви докладає максимум зусиль для збереження миру в Україні та запобіганню переростання наявного конфлікту в міжконфесійне протистояння.

По завершенні зустрічі учасники бесіди обмінялися подарунками.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31