Різдвяне послання керуючого Бориспільською єпархією

Різдвяне послання керуючого Бориспільською єпархієюХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Таємниця Боговтілення — це диво, яке до кінця неможливо осягнути обмеженим людським розумом. Водночас ця найбільша у світі таємниця пізнається людським досвідом: усі ми сьогодні відчуваємо душею і усвідомлюємо розумом, що Сам Бог приходить нa землю, приходить, щоб подарувати кожній людині, яка живе на землі, можливість уподібнитися Богу.

Бог стає людиною для того, щоб прихилити Небеса до землі й допомогти людині вирватися з обіймів усього гріховного, що тільки є в цьому світі, й відчути первозданні внутрішню свободу, простоту й чистоту, якими Бог наділив людину при ії створенні.

Свято Христового Різдва приносить в наші душі, в наші серця, в нашу свідомість радість Боговтілення й особливий мир — мир Христовий. Бажаю, щоб ця радість в наших душах була невичерпною, не затьмарювалася гріхом, мирською суетою, щоб у нашій країні та по всій землі запанував мир Христовий, щоб усі ми, наближаючись до Віфлеємських ясел, принесли Рожденному Спасителю дари нашої віри, любові до Бога та ближнього, чесноти смирення й терпіння.

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

«Слава у вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління!» (Лк. 2, 14)

ВОЗЛЮБЛЕНІ У ГОСПОДІ, ВИСОКОПОВАЖНІ ПАСТИРІ, ЧЕСНЕ У ХРИСТІ ЧЕРНЕЦТВО,

БОГОЛЮБИВІ МИРЯНИ — БРАТИ Й СЕСТРИ!

Син Божий на землі! Син Божий народився від Діви Марії і став Сином Людським. Він явився для спасіння всіх людей і в Своєму народженні прийняв, у поєднанні з Божественною природою, людське єство, привів нас у найтісніше спілкування та Єдність з Богом, обожив нас. Поклонімося ж Йому, прославімо Різдво Його й молитовно вшануймо Віфлеєм — те місце, де звершилася «велика благочестя тайна: Бог явився у плоті» (1 Тим. 3, 16).

Святитель Іоанн Златоуст говорить, що Різдво Христове — «найважливіше з усіх свят, матір усіх свят, початок і основа їх. Бо до чого праотці так сильно прагнули, що пророки передрікали, що праведники бажали бачити — усе це здійснилося в день Різдва Христового: Бог явився на землі й оселився між людьми» (Твори. Т. І. СПб., 1895. С. 541; Т. 11. Спб., 1896. С. 387).

Із вдячною і трепетною любов'ю ми прославляемо нині Богонемовля близькими нашому серцю різдвяними піснеспівами, які сповнюють християнську душу небесною радістю: «Христос народжуеться — славте, Христос з небес — зустрічайте, Христос на землі — возносіться. Співайте Господеві, вся земля, й у радості заспівайте, люди, бо Він прославився» (ірмос 1-ї пісні Різдвяного канону).

Скільки безмежної любові, яку безодню премудрості й милості явлено світу. Сам Подавець і Джерело життя долучився до плоті й крові нашої (Евр. 2, 14), щоб обновити і спасти людство. Прийшовши на землю, Господь Іісус Христос дав людям Свое Божественне вчення і спасительні життеві сили, які дарував назавжди заснованій Ним Церкві, цьому великому й вічному джерелу всеспасительної і цілющої благодаті Божої. Ми, православні християни, причетні до цієї благодаті через приналежність до Святої Соборної і Апостольської Церкви, яка спасає своїх чад благодаттю Христовою. у нашій Церкві, яка зберігає канонічну едність з усіма Православними Церквами, спасалося багато поколінь наших благочестивих предків. Завдання кожного з нас — зберегти їй вірність, і відстояти свою Церкву, яка відкриває нам шлях до спасіння.

У день спасительного Різдвяного свята ми звертаємо свій молитовний погляд до Віфлеємських ясел, до Богонемовляти Христа, і з трепетом слухаємо дивні слова ангельської пісні, яку почули Віфлеємські пастухи святої Різдвяної ночі: «Слава у вишніх Богу, i на землі мир, у людях благовоління!» (Лк. 2, 14). І для всіх нас ця чудова пісня про мир сьогодні, в цю святу ніч, повинна звучати по-особливому. Ацже минулий рік, важкий як для Церкви, так і для нашої Вітчизни, приніс війну в наш дім. Для нас же, християн, важливо завжди мати в душі мир, принесений у світ народженим Господом. Цей мир — ознака нашого благодатного стану у Христі. Сам Господь наш Іісус Христос — Цар Миру і Начальник Тиші — заповідав нам берегти мир, а самих миротворців назвав синами Божими (Мф. 5, 9). Тому нам слід усіма доступними засобами служити примиренню людей (2 Кор. 5, 18-19), цуратися тих, хто сіє ворожнечу, неправду та злобу.

Будемо ж невідступно прагнути до того, щоб мир Божий, оспіваний Ангелами, завжди перебував з нами як найбільше наше надбання, щоб добра воля і взаємна братерська любов перемагали в нашому особистому і громадському житті. Нехай це чудове ангельське славослів'я глибоко проймає наші серця, посилає нам вишній мир і надихає на служіння миру та добра, на виконання апостольського завіту «3бepiгати єдність духу в союзі миру» (Еф. 4, 3).

Возлюблені у Христі всечесні пастирі, боголюбиві ченці та черниці, дорогі брати й сестри! Від усієї душі, з любов'ю вітаю вас з великим і спасительним святом Різдва єже по плоті Господа і Бога і Спаса нашого Іісуса Христа! Подібно до того, Як волхви принесли Богонемовляті свої дари, так і ми нині покладімо до ясел Народженого Господа золото своєї щирої віри, благоуханну смирну християнської надії і ладан синівської відданої любові. Нехай мир, принесений нам Господом, сповнить наші душі й зробить нас благоговійними причасниками радості сьогоднішнього великого свята. Христос народжується - славте Його!

Христос Рождається  - славімо Його!

Різдво Христове 2014/2015 р.

м. Київ

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній

 

 

 

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31