Пасхальне послання керуючого Бориспільською єпархією

Пасхальне послання керуючого Бориспільською єпархією

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварського Антонія

пастирям, чернецтву і всім вірним чадам

Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

Небеса убо достойно да веселятся, земля же да радуется:

да празднует же мир, видимый же весь и невидимый,

Христос бо воста, веселие вечное.

(Пасхальний канон)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Сердечно вітаю вас, возлюблені у Господі отці, брати й сестри, зі святом Світлого Христового Воскресіння!

Ця пасхальна радість об’єднує нас у велику родину, зв’язуючи узами любові до Христа. Святкуючи цей наречений і святий день Воскресіння Христового, словами Церкви ми висловлюємо свою радість: «Нині все наповнилося світлом», «Пасха, що двері райські нам відчиняє», «Пасха – позбавлення скорботи», «Радістю один одного обіймемо», «Пасха нетління, світу спасіння» (Пасхальний канон).

Радуйтеся! (Мф. 28:9) – таким було перше слово, яке почули з вуст Воскреслого Іісуса Христа жони-мироносиці; слово, яке поклало край страху й трепету, розгубленості й відчаю. Ця радість отримала таку силу, яку не в змозі побороти жодні біди та незгоди. Здійснилася обітниця Господня, сповіщена учням напередодні Його страждань: печальні будете, та печаль ваша за радість буде (Ін. 16:20). Минув час скорботи, плачу і ридань! Ученики зраділи, побачивши Господа (Ін. 20:20) після Його славного воскресіння, і відтепер уже ніхто не відбере у них цієї радості (див.: Ін. 16:22). Ця непереможна радість, яку приніс у світ Христос істиною Свого Воскресіння, проганяє будь-який смуток і печаль і стає притаманною духу й настрою усіх Його послідовників.

Сукупність благ, дарованих роду людському Воскресінням Христовим, коротко, сильно і красномовно виражено у натхненному Огласительному слові святителя Іоанна Златоустого: «Ніхто нехай не ридає від убогості, тому що явилося загальне Царство. Ніхто нехай не оплакує гріхів: прощення бо засяяло з гробу! Ніхто нехай не убоїться смерті, визволила бо нас Спасова смерть». Навчаючи цих істин, Свята Церква закликає всіх вірних християн перейнятися радістю найбільшого свята – Воскресіння Христового. Воно сповнене радості та втіхи тому, що це є свято торжества життя, перемоги світла над темрявою, буття над небуттям. Воскресінням Христовим переможене пекло: «Воскрес Христос, – і впали демони. Воскрес Христос, – і радіють Ангели».

Велика Голгофська Жертва, принесена Іісусом Христом за рід людський, дала спасительні плоди – знищення смерті, зруйнування пекла, дарування вічного життя, відкриття воріт раю, загальне вознесіння з Христом воскреслим. Воскресіння Христове – вінець спасительної справи Його, виправдання всієї християнської віри, непорушна основа нашої надії. Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша (1 Кор. 15:14), – говорить апостол Павел. Без віри у Воскресіння Христове навіщо було б нам говорити про життя, про істину, про добро і радість? І було б дуже безрадісно, якби світлий промінь надії не світив нам із гробу воскреслого Спасителя, як вісник нашого власного безсмертя і воскресіння. Істина Воскресіння Христового вчить нас, що земне життя – лише початок, тільки передвістя вічного, нескінченного блаженства на Небесах.

Святкуючи Святу Пасху, будемо не тільки у ці світлі священні дні, але й в усі дні нашого життя дбайливо зберігати в розумі й серці своєму великодню радість про воскресіння з мертвих Начальника життя нашого Іісуса Христа! Нехай зміцнить нас Воскреслий Господь у вірі та благочесті, глибокій однодумності й любові. Господь дасть силу народу Своєму, Господь миром благословить людей Своїх (Пс. 28:11).

Воістину воскрес Христос!

Пасха Христова, 2014 р.

Митрополит Бориспільський

і Броварський Антоній

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Пасхальне послання Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія

Митрополит Антоній (Паканич): «Ця Пасха для нашого народу — особлива...» (+аудіо)