Митрополит Антоній: «Ми заглянули в жахливе обличчя смерті…»

Митрополит Антоній: «Ми заглянули в жахливе обличчя смерті…»20 лютого, у зв’язку з загибеллю людей під час силового протистояння в Україні оголошено день жалоби. Які заходи планує в цей день Українська Православна Церква? Про це інформаційному агентству УНІАН розповів Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

У день жалоби в храмах Української Православної Церкви відбудуться заупокійні богослужіння. Ми молимося за спокій душ усіх тих, чиє життя обірвалося в ці трагічні дні. Зараз ці люди вже предстали перед Богом і потребують нашої молитовної підтримки.

Серед загиблих є і протестувальники, і правоохоронці, і ті, хто став невинними жертвами насильства, що чинилося на вулицях Києва. Ми молимося за них всіх, бо для Церкви всі рівні. Всі ми є Божими дітьми, всі ми створені Одним Творцем, і всі предстанемо перед Ним в день останнього суду.

У ці дні ми також висловлюємо свої співчуття усім тим, хто втратив своїх близьких. Просимо Господа і Спасителя нашого, аби Він надав Свою всесильну допомогу усім родинам, до яких сьогодні прийшла біда.

Церква підносить молитви і за всіх, хто отримав поранення, за всіх, хто перебуває у шпиталях та за чиї життя зараз ведуть боротьбу лікарі.

***

Тепер, коли вся країна сумує за загиблими, не час виголошувати гучні промови. Зараз настав той момент, коли треба в тиші прислухатись до свого серця та звідти, з глибини, піднести гарячу та щиру молитву до Бога, аби Він напоумив нас, аби дав нам сили зробити крок до примирення.

Вкотре ми закликаємо усі сторони конфлікту припинити насильство та кровопролиття. Слід негайно відновити переговорний процес. Ми вже не на межі, ми вже за межею. Ми заглянули в жахливе обличчя смерті. Усім нам слід пам’ятати, що і наше життя колись закінчиться і всі ми також предстанемо перед Богом. З чим ми підемо у вічність? Якщо Україна порине у вир братовбивчої війни, то це буде нашою спільною провиною.

Будемо пильнувати за своїм серцем, не допустимо, щоб його захопили ненависть, агресія та бажання помсти. Слід зупинитися, аби зберегти країну, аби відновити мир. Нехай Господь дасть нам сили витримати цей складний іспит…

Православіє в Україіні