У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця

У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця9 листопада, у день пам'яті небесного покровителя Київських духовних шкіл - преподобного Нестора Літописця, після Божественної літургії в актовій залі Києво-Печерської Лаври відбувся річний акт Київської духовної академії і семінарії, який очолив ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

В акті взяли участь ректор Санкт-Петербурзької духовної академії і семінарії єпископ Петергофський Амвросій, єпископи: Боярський Феодосій, Макарівський Іларій, Голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ Ірпінський Климент, Васильківський Миколай; генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина, гості, викладачі, співробітники та студенти Київських духовних шкіл.

На початку засідання митрополит Антоній зачитав вітальну адресу Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Потім слово було надано першому проректору Академії протоієрею Сергій Ющику, який виступив зі звітом про діяльність духовних шкіл. У доповіді, зокрема, зазначено, що в поточному навчальному році в Київській духовній академії реалізовується концепція вищої духовної освіти, затверджена Священним Синодом УПЦ. Також протоієрей Сергій повідомив, що й далі триває налагодження міжнародного співробітництва з українськими та зарубіжними духовними і світськими навчальними закладами, зокрема були підписані угоди з Православним богословськими факультетами університету Східного Сараєво (Боснія і Герцеговина) і Бєлградського університету (Сербія), Свято-Володимирської православної духовною семінарією (США). Також був підписаний договір про співпрацю з Національним університетом « Києво-Могилянська академія» та пролонговано угоду з Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником.

Після доповіді першого проректора митрополит Антоній презентував нові видання Київських духовних шкіл: монографії викладача КДАіС Андрія Ухтомського «Єпископ Касіян (Безобразов) і його переклад Нового Заповіту», і випускника КДА диякона Андрія Глущенка «Значення антропології преподобного Максима Сповідника для сучасної апологетики», україномовний переклад «Послання Варнави», здійснений доцентом Академії протоієреєм Олегом Кожушним, і черговий номер студентського журналу «Академічний літописець».

Цього року з актовою доповіддю «Переклад Священного Писання як місіонерська діяльність» виступив вчений секретар Академії професор протоієрей Ростислав Снігірьов. Доповідь приурочена 1150-річчю місії святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Потім викладачів і студентів Київських духовних шкіл привітав ректор Санкт-Петербурзької духовної академії і семінарії єпископ Петергофський Амвросій, і побажав Божої допомоги всім викладачам і студентам, щоб молитвами преподобного Нестора Літописця та Всіх преподобних Печерських Київські духовні школи і далі були гідною опорою для Православної Церкви.

Також у рамках річного акту були зачитані вітальні адреси ректорів духовних академій Руської Православної Церкви.

Поздоровлення голови Учбового комітету при Священному Синоді РПЦ, ректора Московських духовних шкіл архієпископа Верейського Євгенія озвучив проректор з науково-богословської роботи МДА протоієрей Олександр Задорнов.

Вітальний адрес керуючого справами Білоруського екзархату, ректора Мінських духовних шкіл архієпископа Новогрудського і Лідського Гурія зачитав перший помічник ректора МінДАіС архімандрит Никодим (Генералов).

З привітанням виступив генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина.

Після привітань владика-ректор, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, вручив церковні ордени викладачам і співробітникам духовної школи. Зокрема, духівник Київських духовних шкіл архімандрит Маркелл (Павук) удостоєний ордена прп. Нестора Літописця, II ступеня; доцент протоієрей Діонісій Мартишин – ордена свт. Петра Могили; Непосудня Т.В. – ордену Почаївської ікони Пресвятої Богородиці; Третяк Н.Л. – ордену Почаївської ікони Пресвятої Богородиці.

Далі митрополит Антоній вручив стипендії імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України та стипендії Міністерства транспорту та зв’язку імені Георгія Кірпи.

У другій частині річного акту відбувся концерт духовних піснеспівів хору студентів Київських духовних шкіл під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка).

У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця

У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця

У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця

 У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця

У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця  У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця У Київських духовних школах відбувся річний акт в честь преподобного Нестора Літописця

www.kdais.kiev.ua

 

 

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31