ВИШГОРОД. Недільна школа "Зернятка Св. Бориса і Гліба" вирушили у перше паломництво цього навчального року

ВИШГОРОД. Недільна школа По благословенню керуючого Бориспільською єпархією митпрополита Бориспільського і Броварського Антонія настоятель храму - протоієрей Димитрій Денисенко і недільна школа "Зернятка Св. Бориса і Гліба" вирушили у перше паломництво цього навчального року. Планується іще декілька подібних паломництв. Але як же пройшла ця перша екскурсія 13.09?

Сонячна неділя вересня традиційно розпочалася з Богослужіння. Діти і дорослі, опісля Святого Причастя і спільної трапези, розмістилися в зручному автобусі і вирушили до Києва. Протягом всього  часу перебування в автобусі не втратили можливості послухати цікаві історії про ті місця, що очікували побачити, завдяки вчителям, які підготували матеріал. 

Перша зупинка була сюрпризом - оскільки її додали у маршрут в останній день. Але , незважаючи на це, виявилася найбільш цікавою і захоплюючою. Групу зустріла матушка Елена з Десятинного монастиря храму Різдва Пресвятої Богородиці. Ніби, пірнувши в історію X століття , діти слухали історію Десятинної церкви, стоячи на її фундаменті. Про те, як маленький князь Володимир босоніж бігав по цій землі; про те, як постраждали перші на Русі мученики Феодор і младенец Іоанн; про те, чому церкву назвали Десятинною. Опісля матушка Елена запросила гостей до  храму Св. Володимира і Ольги, що розташований поблизу. Яка благодать в цьому маленькому храмі! І не дивно: сама Пресвята Богородиця молилася в ньому, коли іще і стін не було, а лише поліетиленова скінія для першого Пасхального Богослужіння. Про це чудо розповідали служителі храму. Друге чудо: коли в 2012 році було здійснено підпал, всередині все палало, кондиціонери розплавилися, як віск, а святині залишилися неушкодженими. Паломники мали можливість прикластися до цих святинь, серед яких  Володимирсько-Десятинна ікона Божої Матері, список чудотворної ікони Божої Матері "Княжеградская" і ін.

Перетнувши центр нашої столиці, опинилися біля входу у Звіринецькі печери. Проходячи тісними галереями-вуличками під землею, крізь холод, темноту і вологість, молячись всім отцям Звіринецьким, паломники роздумували про подвиг монахів. З території монастиря відразу вийшли в ботанічний сад ім. Н. Гришка. Стільки разів тут гуляли, вдихаючи запах бузку і милуючись рододендронами, а тільки під час цієї поїздки дізналися про хрест, встановлений на місці  Явління Божої Матері прп. Іону. 

Закінчувалася паломницька подорож в Китаївській пустині спільною трапезою і відвідуванням Троїцького храму. Про  ці місця дітям і дорослим найбільше запам'яталася історія про монаха-девицу Досифея.

Духовні зернятка, посіяні в цій подорожі , будуть проростати і дадуть чимало плодів. Кожен паломник зробив для себе висновок: хочеться іще не один раз відвідати святі місця . 

Знання дітей традиційно закріпили , граючи у "Ланцюжок питань " в автобусі, дорогою додому . 

Наприкінці отець Димитрій побажав всім ще і ще дізнаватися про Київ та його Святині.

 ВИШГОРОД. Недільна школа ВИШГОРОД. Недільна школа ВИШГОРОД. Недільна школа ВИШГОРОД. Недільна школа ВИШГОРОД. Недільна школа ВИШГОРОД. Недільна школа ВИШГОРОД. Недільна школа

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31