Матушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителів

Матушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителів18 лютого 2020 року з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія в Києві відбувся перший в Україні форум дружин священнослужителів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Синодального відділу по роботі з молоддю.

Захід зібрав понад 100 учасниць із різних єпархій Української Православної Церкви, зокрема Київської, Білоцерківської, Дніпропетровської, Харківської, Волинської, Рівненської, Горлівської, Вінницької, Балтської, Одеської, Чернігівської, Олександрійської, Кіровоградської, Сєвєродонецької тощо. Також у форумі взяли участь представниці Бориспільської єпархії.

Учасниці неодноразово відзначали, що подібну ініціативу обов’язково слід підхопити на регіональному рівні та проводити такі зустрічі в єпархіях чи навіть благочиннях, адже тісне спілкування у «професійному» середовищі дозволить оперативно й продуктивно розв'язувати численні питання, які постійно виникають у соціальному та громадському служінні жінки-дружини священника.

Організацію форуму взяв на себе Синодальний відділ Української Православної Церкви по роботі з молоддю. На минулій, проведеній ним, 17-й Всеукраїнській конференції голів і співробітників молодіжних єпархіальних відділів з проханням започаткувати окремі зустрічі до оргкомітету звернулися жінки-учасниці. Маючи досвід проведення заходів як для священнослужителів, так і для мирян, Синодальний молодіжний відділ спільно з представниками жіночої громади склав насичену програму, розраховану на одноденний формат.

Форум відбувся на території ставропігіального столичного храму на честь Собору Дванадцяти апостолів. Завдяки старанням настоятеля, протоієрея Миколая Різуна, сучасний просвітницький комплекс, побудований за найкращими архітектурними стандартами, забезпечив проведення першого жіночого заходу на високому рівні.

Після молебню на початок доброї справи, відслуженого головою Синодального молодіжного відділу архієпископом Обухівським Іоною, розпочалася робоча частина. До слова було запрошено протоієрея Іоанна Ружинського, представника Синодального відділу УПЦ у справах сім’ї. Як відомо, ці дві синодальні структури уже багато років ведуть плідну й багатогранну співпрацю.

Представник іншого Синодального відділу — з питань релігійної освіти, місіонерства та катехизації, — віцеректор Полтавської місіонерської духовної семінарії єпископ Новосанжарський Веніамін своїм виступом надав зібранню потужного богословського напрямку. Владика окреслив біблійне та святоотецьке ставлення до ролі та призначення жінки. А також висловив численні практичні поради з архіпастирського досвіду, що ґрунтується на багаторічній духовній опіці як священнослужителів, так і їхніх дружин. Активність залу після виступу архієрея засвідчила актуальність порушених ним питань.

У своєму виступі подружжя з Дніпропетровської єпархії — голова єпархіального відділу у справах сім’ї протоієрей Андрій Пінчук та його дружина Ольга — торкнулися проблемних аспектів виховання дітей у родині священнослужителів. Чи потрібно боятися «охолодження» дитини у вірі; що робити, коли підліток не хоче молитися чи ходити в храм; як зацікавити дітей жити духовним життям, не піддаючись на диктат матеріальних цінностей, що активно пропагуються сучасним світом споживання — про це та інше ділилися міркуваннями протоієрей Андрій та Ольга Пінчук, відомі в Україні та за її межами прийомні батьки, які всиновили та разом зі своїми власними виховують 13 дітей.

Також із матушками поспілкувався і поділився своїм досвідом клірик Бориспільської єпархії, переможець Голосу країни 2017 р., протоієрей Олександр Клименко.

Вдалим форматом на форумі показали себе панельні дискусії. «Сім’я священнослужителя у скляному домі», «Призначення жінки в сім’ї й родині» — ці та багато інших тем обговорювалися за зачиненими дверима, коли чоловіча частина форуму залишила зал і учасниці могли відверто говорити про те, що турбує здебільшого жінок. Зокрема порушувалися проблеми збереження жіночого здоров’я, особливості самореалізації жінки в умовах багатодітної родини з великою кількістю маленьких дітей. Дружини священнослужителів не лише ділилися досвідом, а й висловлювали підтримку одна одній у тих чи інших складних питаннях, обговорювали можливі шляхи взаємодопомоги священницьким вдовам, які залишилися без засобів до існування через раптову смерть годувальника.

Одним з останніх пролунав виступ кандидата медичних наук, завідувача відділення патології вагітних Київського пологового будинку №6, голови Товариства православних лікарів Києва Олександра Петровича Ломикіна. Тема жіночих хвороб та сучасних методів лікування викликала чимало запитань із залу.

На завершення форуму організатори надали слово всім учасницям, аби проаналізувати роботу та підбити підсумки. Абсолютна більшість присутніх висловили прохання проводити подібні зустрічі на регулярній основі й зробити їх принаймні у форматі двох днів, аби залишався час на особисте знайомство та спілкування. Дружини священнослужителів зазначали, що життя матушки зазвичай повністю належить Церкві — парафії, інтересам чоловіка-священника та дітям — і дуже надихає, що й Церква нарешті помітила та відзначила працю жіноцтва.

Закриваючи форум, архієпископ Іона благословив усіх присутніх і закликав їх продовжити спілкування у просторі соціальних мереж, що дозволить підтримувати міцний зв’язок — до наступної зустрічі на ІІ Всеукраїнському форумі дружин священнослужителів.

Матушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителівМатушки Бориспільської єпархії взяли участь у першому Всеукраїнському форумі дружин священнослужителів