Парафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь Чернігова

Парафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь Чернігова15 жовтня 2019 року парафіяни православних храмів Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь міста Чернігова. Очолив поїздку настоятель Свято-Троїцького храму м.Переяслав-Хмельницького, благочинний Першого Переяслав-Хмельницького благочиння архімандрит Ніл (Семенець).  Поїздка розпочалася молебнем про подорожуючих у Свято-Троїцькій церкві м.Переяслав-Хмельницького. Дорогою до міста Чернігова були прочитані ранкові молитви та акафіст Святителю Феодосію Чернігівському.

Дорогою архімандрит Ніл (Семенець) поділився спогадами про новітні чудеса Свт.Феодосія Чернігівського.

«В 1974-79рр. я навчався у Ленінградських Духовних школах та був іподияконом у Ленінградських митрополитів Нікодима (Ротова(+1978)) та  Антонія(Мельнікова(+1986)). Митрополит Антоній знав, що я народився в Чернігівській області і запитав мене що я знаю про Свт.Феодосія Чернігівського. Я йому розповів те, що знав з житія святого.  Тоді Владика запитав мене чи звернув я увагу на раку, що стояла на солії в Микільсько-Богоявленському кафедральному соборі. Треба пояснити, що собор був двоповерховим: на першому поверсі був  храм Святителя Миколая, а на другому – храм Богоявлення.

Архиєрейські Богослужіння майже завжди відбувалися на другому поверсі, а на першому в будні дні звершувалася Літургія та служився акафіст Свт.Миколаю перед старовинною іконою з часткою його мощей. Ми, молоді іподіакони завжди займалися архієрейською службою і майже ніколи не звертали увагу на те, що знаходиться на солії в нижньому храмі.   Митрополит Антоній говорить мені:-  

“Після закінчення Всенічного бдіння залишимося і подивимося, що ж знаходиться у тій деревяній раці.”

Служба закінчилася, собор зачинили, залишився настоятель та ми з Владикою Антонієм. Ввімкнули все світло у соборі і перед нами предстала деревяна рака пофарбована зеленою фарбою на кришці якої був написаний у повний зріст Свт.Феодосій. З благововінням, духовним трепетом та цікавістю ми підняли кришку раки. В середині раки стояла срібна скринька. Відкривши її ми побачили на подушечці частку мощей Святителя (розміром біля 10см.).  Ми проспівали величання Святителю, благоговійно  приклалися до святих мощей, закрили скриньку та раку.

Дорогою митрополит Антоній розповів наступне. В 50-х роках ХХст. Владика був вікарним єпископом Одеської єпархії. Митрополитом  Одеським був митрополит Борис(Вік) який і розповів Владиці Антонію про мощі Святителя Феодосія, як вони опинилися в Ленінграді.  Офіційних відомостей про цей період майже ніде немає. Після революційних подій більшовики закрили Спасо-Преображенський собор в м.Чернігові, де зберігалися мощі Святителя, вилучили срібну сінь та срібну раку, а Святі мощі передали до Війсково-медичної академії в м.Ленінград, як тоді писалося в офіційних паперах «для наукових досліджень», де вони і знаходилися до блокади Ленінграду. Під час блокади м.Ленінград владі було не до мощей і дивним чином вони потрапили до кафедрального Миколо-Богоявленського собору  в якому на другому поверсі жив митрополит Ленінградський Олексій І(Сіманський(+1970)). Собор не зачинявся ні на день, і щоденно в ньому звершувалась Божественна літургія. Тоді й була зроблена проста деревяна рака і мощі були покладені у неї на солії Микольського храму. Про цей факт мало хто знав навідь серед духовенства із-за остраху знову втратити Св.мощі. Митрополит Борис (Вік) в 50-і рр..ХХст. до Одеської кафедри був єпископом Чернігівськім та Ніженським. В той же час в м.Чернігові проживав Св.прп.Лаврентій(+1950р.)

Преподобний декілька раз приходив до єпископа Бориса і спочатку просив, а потім вимагав, щоб епископ Борис їхав в Ленінград та забирав мощі Свт.Феодосія. Старця виганяли с канцелярії, не допускали до єпископа, він перестрівав Владику Бориса на службі і під кінець Владика Борис здався.

Викликавши отця Лаврентія до канцелярії він запитав: -“Чи ти віриш у те, що Ленінградський Владика Григорій (Чуков(+1955)) добровільно віддасть мені мощі Святителя!? ”

Преподобний Лаврентій на це  відповів:-«Ви Владико їдьте, та ні про що не думайте, Святитель Феодосій сам все управить.»

Так воно й трапилось. Зі слів митрополита Антонія, епископ Борис був здивований тим, що тільки запитавши про можливість передачу мощей, почув у відповідь від митрополита Григорія:-

«Так, так мощі мають бути в Чернігові.»

Тоді ж була відділена частка Св.мощей, яка залишилася в раці в соборі Ленінграда, яку ми й бачили з митрополитом Антонієм. »

Все це я дорогою до Чернігова розповів паломникам для свідчення про милість Божу та славні діяння Святителя Феодосія.

В місті Чернігові перш за все ми відвідали Троїцький Собор де вклонилися Св.мощам Святителів Феодосія, Філарета та преподобного Лаврентія. Архімандритом Нілом були відслужені молебні у Св.мощей та прочитані молитви  з величаннями.

Далі ми відвідали Єлецький жіночий монастир де вклонилися чудотворній іконі Черніговсько-Єлецькій та за давньою місцевою традицією посохом преподобного Лаврентія архімандрит Ніл доторкнувся до кожного паломника. Була звершена панахида на могилі спочилої ігумені Амвросії (Іваненко(+27.12.2006р.)) яку арх..Ніл знав особисто. Сестри обителі люб’язно запропонували трапезу паломникам, за що ми щиро вдячні нинішній ігуменії Нектарії(Третяк).  Також поломники відвідали Іллінський печерний монастир де відслужили літію по спочилим насельникам, побували на могилах класиків Української літератури Михайла Коцюбинського та Леоніда Глібова. В центрі міста відвідали Спасо Преображенський собор ХІст. Де до революції були мощі Свт.Феодосія та полюбувалися з Валу панорамою міста та річки Десни. На зворотньому шляху додому заїхали в Георгієвський жіночий монастир с.Данівка де відслужили молебень та приклалися до чудотворної ікони Божої Матері «Аз Есмь с вами и никто же на Вы»  архімандрит Ніл помазав усіх освяченим маслом з лампади, та розповів історію ікони, котра теж перебувала в Ленінграді і в 60-х рр.. ХХст. була передана в Україну схіігумену Херувиму, який передав її в обитель.  У вечері того ж дня з духовною радістю паломники повернулися у м.Переяслав-Хмельницький.   Завершилося паломництво спільною подячною молитвою Богу.

 Парафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь Чернігова Парафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь ЧерніговаПарафіяни Переяславщини здійснили паломницьку поїздку до святинь Чернігова

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31