НОВОСІЛКИ. Пасха Христова у новому відновленому храмі

НОВОСІЛКИ. Пасха Христова у новому відновленому храміУ цей святий Великий день Воскресіння Господня ми усі із завмиранням серця спостерігали за тим Божим чудом, яке відбувалося на наших очах.

Справа в тому, що наприкінці минулого року , цю парафію спіткала велика біда: у них відібрали Храмову споруду на честь Святого Миколая, у якому Богослужіння звершувалися з 2003року.

Колись у давні часи, на цьому місті, князі Руської землі, шануючи пам’ять своєї прародительки Святої Рівноапостольної Великої княгині Ольги, заснували в Ольжичах чоловічий монастир, який став іменуватися Пустинно-Миколаївським Задеснянським (знаходився за Десною).

 Пізніше монастир був приписаний до Києво-Софіївської обителі, яку заснував у 1634 році свт. Петро (Могила), митр. Київський.

 У 1786 році монастир, в числі багатьох інших, був закритий за указом імператриці Катерини ІІ. Обитель перетворили на парафіяльний храм, приписавши до нього прилегле село Новосілки.

 Після Жовтневого перевороту в 30-і роки храм був закритий, а в 50-і роки за словами очевидців-старожилів с.Новосілки — був повністю зруйнований.

 Сучасний храм на честь Св. Миколи Пустинного побудований в 2003 році на кошти МВС України на території міліцейського училища, місці Пустинно-Миколаївського монастиря Задеснянского. І ось, майже через сімдесят років, знов розорення, знов гоніння на православних…

Настоятель храму протоієрей Василь Мучичка з 7 серпня 2005 р. по благословенню Митрополита Київського і всієї України Володимира указом призначений настоятелем храму на честь Св. Миколи Пустинного в с. Новосілки.

Сам отець Василь маленький ростом, але сила духа у нього .. вистачить на десятьох! За роки служіння він створив невелику, але дружню парафію. Усі небайдужі парафіяни, закотили рукава і взялися за справу. Усі мріяли зустріти Великдень у себе, у своєму Храмі. Як кажуть у народі: у гостях добре, але вдома краще!

Символічно ще й те, що нова споруда Храму зведена біля братської могили воїнів, які загиблі на цій землі у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945рр. По переказам, у цій могилі поховано більше двохсот воїнів. І те, що новий Храм збудовано поряд з цим похованням є промисел Божій.

Від душі хочеться поздоровити протоієрея Василя і його парафіян із Святом Воскресіння Господня, побажати їм мужності і спасіння душ у Христі.

Христос Воскресе!!!