НЕДРА. Про підготовку і переживання храмового свята

 НЕДРА. Про підготовку і переживання храмового святаНе знаю, як там в інших парафіях, а для нашої храмове свято – це суцільне переживання. Такий собі іспит підготовленості як до урочистої служби так, звісно, й до приїзду численних гостей – віруючих парафіян та священиків. Підготовка починається заздалегідь і зітхнути з полегшенням мрієш десь під вечір храмового дня. У підготовці задіяний весь актив релігійної громади, ніхто старається не стояти осторонь, бо ж у нас храм! І всім і кожному хочеться, щоб цей день був в усьому особливим, надзвичайним, щоб радість переповнила кожного, хто переступить цього дня церковний поріг.

Цього року свято вдалося. Священик, який опікується двома селами Березанського благочиння (с. Коржі та с. Пилипче) ієрей Миколай Борисюк після служби так описав своє бачення цього дня: «Це було водночас спокійно і піднесено. Вдалося помолитися в незвичному душевному спокої». Мабуть, сам Дух Святий в цей день переповнив серця тих, хто відвідав для молитви храм на честь Святої Трійці в с. Недра наступного дня після П’ятидесятниці, в день Святого Духа. Так повелося, що і гості з’їжджаються і трапеза готується саме в цей день, щоб ніхто не полишав своїх церков в день Трійці, натомість могли помолитися і в себе і до нас потрапити.

Поряд із обов’язковим звершенням святкових літургій, акафісту, водосвяття та традиційної завершальної трапези для всіх-усіх цими днями віряни отримали змогу насолодитися творчими привітаннями декількох колективів, які забажали привітати віруючих з храмовим святом.

Так, в сам день Святої Трійці, 19 червня в стінах храму після служби звучали церковні піснеспіви церковнослов’янською та українською мовами у чудовому професійному виконанні хору «Родина» з смт. Баришівка під керівництвом Григорія Яременка. Не одне обличчя заблищало від сліз… Люди дякували щиро і від усього серця.

20 червня, в понеділок після соборної служби на вулиці біля церкви, в тіні розлогого старезного каштану, ховаючись від пекучого сонця виступали і всіх радували діти Недрянського НВК з повчальною сценкою, в якій вони зрозумілими словами розкрили основну суть святкування дня Трійці та, поруч з цим, закликали берегти природу, не ламати гілочки, а принести ту зелень до церкви, яка легше відновиться – квіти, трави тощо.

Після дітей наче вихром увірвався сільський колектив «Калинонька». Чудові вірші, милозвучні українські пісні – всього в цей день було вдосталь. Люди аплодували і просили не минати наш храм на будь-яке церковне свято.

Безумовно, церковний актив втомився. Тіло підводило, проте на серці було якось особливо затишно – нам, з Божої милості, вдалося організувати свято!

От би так кожної служби…

Прот. Олександр Клименко

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31