БАРИШІВКА. У селищі пройшов конкурс «Великодні візерунки»

БАРИШІВКА. У селищі пройшов конкурс «Великодні візерунки»Пасхальне фарбоване яйце вважається головним символом  великодніх свят. З яйця народжується нове життя. Звичай  дарувати  у свято Воскресіння Христового яйця  прийшов до нас  з давніх часів, коли свята рівноапостольна Марія Магдалина з’явилася у  Римі  для  проповіді  Євангелія  після  Вознесіння Господнього.  Коли вона постала перед імператором Тиберієм,  піднісши йому в дарунок  яйце , сказавши при тому «Христо Воскрес!», він цьому  не повірив звернувши увагу , що біле яйце  не може  бути червоним. Легенда говорить, що яйце прийняло забарвлення червоного кольору.

І ми тепер даруємо на Пасху  червоні яйця, сповідуючи животворящу смерть і  Воскресіння Господа – дві  події які  Великдень єднає в собі. Пасхальне яйце нагадує нам  про один із  головних догматів віри  і служить видимим знаком блаженного воскресіння мертвих,основа якого  в  Воскресінні  Іісуса Христа – Переможця  смерті і пекла.

Але ще задовго до появи Христа Спасителя стародавні народи вважали яйце прообразом Всесвіту з нього народився світ, що оточує людину. Стародавні греки, римляни, єгиптяни  і багато інших народів ставилися до яйця як до символу народження. У слов’янських народів, що прийняли християнство, яйце асоціювалося з родючістю землі , з весняним пробудженням природи.

Червоні  пасхальні  яйця, а з ними (писанки, крашанки, дряпанки) для носіїв віри Христової  знаменують символ відродження через кров Христову. Інші кольори та малюнки  якими прикрашають яйця - це нововведення, яке також висловлює радість найвеличнішого свята -  Воскресіння Христового.

На Світлому Пасхальному тижні  в Баришівському центрі позашкільної  роботи «Мрія» проводився  конкурс кращих пасхальних робіт всіх шкіл Баришівського району та дитячих дитсадків. Діти до цього конкурсу, який носить назву «Пасхальні візерунки» віднеслися з неабиякою відповідальністю  та трепетом. Цей захід проводиться в районі за ініціативою директора ПРАТ «Агрофірма  Березанська птахофабрика» С.М. Слободянюка. Свято проходило у форматі  невеличкого концерту,  де кращі роботи великодньої тематики  були номіновані на нагороди. Але перед початком цього заходу був відслужений пасхальний молебень, який очолив  благочинний Баришівського району прот. Любомир  Біляк, прот. Василій Степанчкук, прот. Олександр Ярмольчик. Священики для родини Крамаренків та  їх дочки  Олександри, яка має  вродженну ваду слуху і потребує негайної операції передали кошти. Свято яке проводилося, передало радість світлого тижня, а волонтери випечені паски  та крашанки повезли на Схід України, піднімати дух нашим захисникам Вітчизни!



текст: Софія Біляк
фото: Катерина Біляк

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31