ВИШГОРОД. Недільна школа Борисоглібського храму звершила паломницьку подорож до Італії

ВИШГОРОД. Недільна школа Борисоглібського храму звершила паломницьку подорож до ІталіїПродовжуючи заходи із святкування тисячоліття подвигу князів страстотерпців Бориса і Гліба, з благословення керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія з 31 жовтня по 6 листопада 2015 року вихованці недільної школи храму свв. Бориса і Гліба міста Вишгорода на чолі з настоятелем прот.Димитрієм та у супроводі викладачів звершили паломницьку подорож до Італії.

Розпочалась подорож з приїзду українських паломників до м. Ульма (Німеччина), де їх тепло зустріли парафіяни храму свв. Валентина і Пасікрата, діти яких – вихованці недільної школи Ульмівського храму – також приєдналися до паломницької подорожі.

В історії дружби парафій Вишгородського та Ульмівського храмів це перше спільне паломництво дітей.

В перший день перебування в Ульмі для дітей обох недільних шкіл був організований осінній бал, до якого вони заздалегідь готувались – вчились танцювати вальс, готували бальні сукні і костюми. Найкраща пара була нагороджена коронами, виготовленими з яскравого різнокольорового осіннього листя.

На другий день настоятель храму свв. Валентина і Пасікрата ігумен Максим підготував для дітей екскурсію до музею у Дахау, де у роки ІІ Світової війни був розташований концентраційний табір. Біля дерев’яної каплиці Воскресіння Христова, побудованої на території музею, настоятелі Вишгородського і Ульмівського храмів – о.Димитрій і о.Максим звершили літію за спочилих у концтаборі.

По закінченню екскурсії діти поїхали у Мюнхен, де вклонилися мощам мучеників Косьми і Даміана.

Вранці понеділка 2 листопада група українських і німецьких паломників – вихованців і викладачів недільних шкіл – на чолі з прот.Димитрієм вирушила до італійського міста Мілан. Два дні, проведені у Мілані, були дуже насиченими. З благословення архімандрита Амвросія і завдяки допомозі ієрея Володимира (м.Варезе), який виступив гідом по Італії – паломники відвідали багато храмів, де вклонилися православним святиням: мощам святителя Амвросія Медіоланського, свв.мчч.Гервасія і Протасія, свв. Маркеліни і Сатира, св.мч. Віктора, мч.Кельсія, святителя Євстафія, мчц.Наталії, мч.Назарія, мчц.Фекли.

Наступного дня діти поїхали у м.Варезе, де прийняли участь у літургії у храмі св.Олександра Нєвського. Під час богослужіння діти з України і Німеччини вперше самостійно співали на кліросі, що стало для них цінним досвідом.

Ввечері цього ж дня у храмі св.Амвросія Медіоланського відбулась зустріч вихованців 3-х недільних шкіл: храму свв.Бориса і Гліба (м. Вишгород), храму свв.Валентина і Пасікрата (м.Ульм), храму св.Амвросія (м.Мілан). Діти знайомились, спілкувались, співали православні та богослужебні пісні. Багатоліття співали усі разом на 5-х мовах: українській, російській, німецькій, молдаванській та італійській.

Наступні два дні, 4 і 5 листопада, пройшли у столиці Італії – Римі. Звичайно, перший храм, який діти хотіли відвідати, – це собор ап.Петра у Ватикані.

Були діти і в Латеранській базиліці св.Іоанна Хрестителя, де знаходяться глави апостолів Петра і Павла. Особливі враження отримали діти, коли з молитвами піднімались на колінах святими сходами, на яких Господь наш Ісус Христос, отримав вирок Понтія Пілата.

Ще багато інших храмів відвідали діти. Серед них базиліка свв. мч. Воніфантія і Алексія, людини Божої; церкви в ім’я свв.дєв Праксєди і Пудєнтіани; «Велика» базиліка Божої Матері, де знаходиться ковчег з різдвяними яслами Ісуса Христа; церква 12-ти апостолів; Пантеон, де поховано багато християнських мучеників; церква «у 3-х фонтанів» тощо.

Повертались діти до Вишгорода через Ульм – втомлені, але щасливі враженнями від православних святинь Вічного міста, з надією на майбутні зустрічі і спільні паломницькі подорожі.

Останні новини