ВИШГОРОД. Княгиня Ольга - найбільша мудрість триматися істинної віри

ВИШГОРОД. Княгиня Ольга - найбільша мудрість триматися істинної віри24 липня 2015 року, у велике свято пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги, бабусі Володимира Великого, благочинний першого Вишгородського благочиння прот. Димитрій Денисенко у співслужінні духовенства храму звершив Божественну Літургію в Борисоглібському храмі м.Вишгорода.

Після закінчення богослужіння прот.Димирій привітав віруючих з великим святом на честь пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги.

Батюшка розповів, що тут можна бачити зримий духовний зв'язок між подіями того часу та сучасністю. Тому що саме княгиня Ольга прийняла християнство в Константинополі. Після смерті чоловіка, князя Ігоря († 945), Ольга довгі роки правила Руською державою від імені свого малолітнього сина та впродовж двох десятиріч виступала в ареолі мудрості, за що була названа Ольгою богомудрою .

І Вишгородська парафія особливо святкує пам'ять княгині Ольги, бо Вишгородський храм святих Бориса та Гліба - синів онука рівноапостольної княгині Ольги рівноапостольного князя Володимира- знаходиться саме на святій Ольжиній горі. Ця місцевість отримала свою назву ще тисячу років тому, коли княгиня отримала Вишгород у посаг. Благодать, яку придбала у хрещенні рівноапостольна княгиня Ольга вона передала онуку- князю Володимиру, якого виховувала у Вишгороді, а через його синів - святих страстотерпців Бориса та Гліба-отримали і ми, іх нащадки. Потрібно і нам мати мудрість княгині Ольги, яку вона заповідала нам, своїм нащадкам – триматися істінної віри.

Після Літургії на честь великої княгині Ольги – володарки міста Вишгород прот.Димитрій звершив освячення збудованого бювету з артезіанською водою у підніжжя святої Ольжиної гори, щоб мешканці міста Вишгорода разом із джерельною водою отримували і духовну живу воду – через особисте відновлення своєї душі за прикладом хазяйки нашого міста.

Княгиня Ольга преставилася у м.Вишгороді і була похована на святій Ольжиній горі 11 липня 969 року за юліанським календарем, маючи близько 80 років.

Про християнське життя Ольги свідчить її остання воля, де вона просить, щоб її поховали за християнським звичаєм і на гробі не справляли поганської тризни. Святий Володимир Великий, онук княгині Ольги переніс тіло Ольги до новозбудованої Десятинної церкви.

«Чиста наставнице закону й учителько Христової віри, прийми похвалу від недостойних рабів і молися до Бога за нас, що свято празнуємо твою пам'ять»