ВИШГОРОД. Недільна школа Борисоглібської парафії відвідала святі місця Валаама та Санкт-Петербурга

ВИШГОРОД. Недільна школа Борисоглібської парафії відвідала святі місця Валаама та Санкт-ПетербургаПо благословенню керуючого Бориспільською єпархією Високопреосвященнішого Антонія митрополита Бориспільського і Броварського з 23 травня по 30 травня 2015 року на честь тисячоліття пам’яті святих Бориса та Гліба паломницька група дітей та викладачів недільної школи на чолі з благочинним Першого Вишгородського благочиння прот. Димитрієм Денисенком відвідала святі місця острова Валаама та міста Санкт-Петербурга, які є свідками чудес святих Бориса та Гліба, щоб познайомитися з їх добросердечним ставленням до людства, а саме до кожного з нас.

Паломницька група відвідала місця, які зберігають пам'ять про те, як святі князі Борис і Гліб допомагали своїм нащадкам, які захищали нашу землю від нашестя іноземців та іновірців.

Зокрема паломницька група відвідала святі місця на річці Неві та на Ладозькому озері пов’язані з допомогою святих князів Бориса та Гліба у перемозі на Невській битві у 1240 році святому благовірному великому князю Олександру Невському. Відомо, що коли благовірний князь Олександр Невський, вів війну зі шведськими загарбниками, відстоюючи духовність народу, один з його воєвод, Филип, обходячи нічну варту, побачив на світанку як пливе корабель. У ньому - святих князів Бориса і Гліба в багатих шатах, веслярів же видно не було - вони були як би в напівімлі. Филип почув, як Борис сказав Глібу, що треба йти і допомогти їх родичу Олександру в битві проти ворога. Вражений, воєвода прийшов до Олександра і розповів йому про бачене. Того ж дня Олександр Невський розгромив шведське військо і з великою пошаною повернувся у місто Великий Новгород, прославляючи свого Творця.

Перед нами ще один повчальний урок історії, актуальний і в наш час, так як його історичний сенс живий сьогодні і звернений до майбутнього, майбутнього без війн. У битві на Неві зі всією очевидністю позначилися марність агресії одного народу проти іншого і необхідність звернення народу до своєї духовності – до православної віри. Таке значення цієї події, пам'ять про якє пережила століття і духовно зміцнює нові покоління людей.

Виникає питання: чому ж святі брати Борис і Гліб допомогли Олександру Невському? Думається, саме тому, що як і святі страстотерпці, так і князь Олександр Невський всім серцем любили свою Вітчизну – Святу Київську Русь, яка перебувала тоді у занепаді, спричиненому міжусобною ворожнечею. Саме цим занепадом і хотів скористатись ворог Православ’я – шведський король. Він думав, що легко захопить нашу землю, але її небесні покровителі святі Борис і Гліб не дали здійснитися підступним і загарбницьким намірам чужинців.

За одними свідченнями ця подія сталася на місці, де у наші часи розташована Олександро-Невська лавра, там побувала паломницька група недільної школи храму святих Бориса та Гліба міста Вишгорода. У Троїцькому соборі знаходяться мощі святого Олександра Невського, перенесені сюди в 1989 році, та ковчег із землею з поселення Усть-Іжора на Ладозі, де за іншими свідченнями відбулася ця велика битва. Діти недільної школи також мали можливість побувати на святих місцях Ладозького озера, в тому числі в Валаамському монастирі, духовному осередку православної віри.

Це свідоцтво про чудесну допомогу святих князів своїм духовним змістом спонукає нас оцінити духовні уроки минулого. Святі Борис і Гліб та Олександр Невський через століття немов звертаються до нас, зі своїм закликом: «Любіть один одного. Любіть Бога. Любіть свою віру. Не в силі Бог, а в правді.». У цьому ми бачимо великий історичний заповіт справжніх захисників нашої країни.

Подвиги та чудеса святих Бориса та Гліба не повинні бути забуті в роздумах про долю нашої Батьківщини. Ми зберігаємо пам'ять про цих великих державних діячів – покровителів та захисників Вишгорода та всієї нашої Вітчизни бо вона звернена до захисту нашого народу, до збереження культури і віри.

Святкування 1000-ліття пам'яті святих Бориса та Гліба сприяє відновленню порушеного зв'язку часів, нагададує про шлях до збереження єдності та безпеки нашої держави, про хоробрість та мудрість нашого народу. Ця подорож сприяла не тільки прославленню братського подвигу Бориса та Гліба в серцях всіх людей, які нам зустрічались, та наших маленьких прихожан, але за свідченнями кліриків та прихожан Валаамського монастиря і бувшого Києво-Печерського подвір’я (тепер Оптиної пустині) в місті Санкт-Петербурзі, святі Борис і Гліб та їх подвиг братської любові стали для всіх значно ближчими.

Святі Борис та Гліб творили чудесні зцілення скрізь, де створювалися церкви і храми на їхню честь, навіть у найвіддаленіших місцях, куди дійшла слава про їх духовний та тілесний подвиг дотримання Божих заповідей, про братерську любов, як в кровної сім'ї, так і між усіма людьми.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31