Зазимська парафія відсвяткувала 150-річчя храму (+відео)

Зазимська парафія відсвяткувала 150-річчя храму (+відео)Свято-Воскресенський храм у селі Зазим’є на Київщині було побудовано у 1865 році на кошти архієпископа Павла (Суботовського, †1832), який був уродженцем цього села.

За 150 років своєї історії церква витримала гоніння безбожної влади, яка кілька разів намагалася її закрити. Зокрема, у 1920 храм частково постраждав від підпалу: пожежа знищила настінний розпис, книги, багато ікон. Проте за шість років церкву було відремонтовано віруючими зазимцями; в ній продовжили звершуватися богослужіння.

У 1930-х роках безбожники знову намагалися закрити церкву: в 1937 році було розстріляно місцевого настоятеля священика Михайла Подільського, а храм був переобладнаний під зерносховище. Його було знову відкрито лише у роки Великої Вітчизняної війни; тоді ж відновилися богослужіння. З того часу і дотепер церква не закривалась.

13 квітня у понеділок Світлої седмиці Божественну літургію з нагоди 150-річчя церкви звершив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій, якому співслужив керуючий Бориспільською єпархією митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, а також єпископ Боярський Феодосій та єпископ Ірпінський Климент, духовенство храму та численні священники Київщини. Блаженніший владика привітав усіх присутніх зі святом Світлого Христового Воскресіння, 150-річним храмовим ювілеєм, а також вручив активним мирянам нагороди.

Активна парафія в Зазим’ї відома своїми різноманітними просвітницькими, місіонерськими та соціальними проектами. Зокрема на базі Духовно-просвітницького центру при храмі працює недільна школа, різні гуртки, спотривна зала, бібліотека, трапезна, влаштовуються виставки та концерти, ведеться видавнича діяльність.

Після богослужіння в селі відкрилася виставка робіт народно-прикладного мистецтва, а також розпочав роботу щорічний районний фестиваль «Пасхальна радість», який цього року присвячено ювілею храму.

«Сьогодні прекрасна подія в селі Зазим’я: ми зібралися для того, щоб відсвяткувати великий день Світлого Христового Воскресіння і відзначити 150-літній ювілей цього прекрасного храму, який стоїть перед нами і нагадує нам про те, що це село завжди було духовно живим, — зауважив Блаженніший Митрополит Онуфрій, виступаючи перед гостями та учасниками заходу. — Сьогоднішній прекрасний сонячний день, який нам благословив Господь, є також свідченням того, що це свято є великим і для Неба, і для землі, бо людина створена для іншого вічного прекрасного життя, в якому завжди сяє Сонце Правди — Бог».

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31