ВИШГОРОД. Прощена неділя в Борисоглібській парафії

ВИШГОРОД. Прощена неділя в Борисоглібській парафіїЧином прощення завершилася підготовка до Великого Посту у Борісоглібській парафії.  У цей день на Літургії, в останній день перед Святою Чотиридесятницею, Церква нагадала нам про вигнання прабатьків з раю за неслухняність і непомірність. На службі читалося Євангеліє, що благовістило про те, що потрібно людині для отримання від Бога прощення гріхів під час посту і як маємо постити "Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець; а якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам гріхів ваших".Апостол вказує, що піст є найбільш зручний час для добрих справ.

В неділю 22 лютого в Борисоглібському храмі м.Вишгорода на вечірній службі відбувся Чин прощення, на якому настоятель храму по закінченні Вечірні з земним поклоном попросив вибачення у свого кліру та парафіян, і ті відповіли йому також земним поклоном. Після того всі, по одному, підішли до настоятеля і попросили у нього пробачення.Також і всі парафіяни попросили один у одного пробачення, щоб приступити до посту з доброю душею, зосередитися на духовному житті і з чистим серцем зустріти Великдень .

На проповіді настоятель прот. Димитрій Денисенко нагадав, що пост - це не просто обмеження в їжі, а насамперед - величезна духовна праця (сповідь, покаяння, утримання від гріховних справ і помислів). Але головне, що нас чекає після цього - це Світле Христове Воскресіння, Великдень, духовна радість, духовне оновлення хто пройшов випробування посту, радість, яку дарує нам Господь, радість, яку ми матимемо завжди, якщо завжди будемо йти разом з Христом і Його Церквою.

Передати православну віру дітям це обов’язок кожного християнина тому на протязі останнього тижня парафія особливу увагу приділила православному вихованню дітей та молоді.

Так, неділя перед Великим Постом стала для недільної школи днем початку кліросного послуху- в храмі почав співати дитячий хор недільної школи. Сподіваємось стараючись виправдати благословення дітки розвиватимуться духовно. Цікаво, що виявляється те, що дуже складно для дорослих- відповідати за групу дітей на Літургії, бо вони дуже шустрі, можна вирішити, якщо відповідальність за себе несуть самі діти. Звичайно під невпинним, але непомітним наглядом регента молодіжного хору. Після завершення Літургії перед чином Прощення учні недільної школи мали інший послух -потрудилися у трапезній і нагодували і себе і дорослих масляними блинами. Потім дітки недільної школи приймали участь у Православній вікторині про Великий піст, молитву та добрі справи, які ми всі маємо робити.

Молодіжний хор парафії вже має послух на протязі більше десяти років і є прикрасою всього недільного Богослужіня. Молоді хористи також перейшли в молодіжний хор в свій час з дитячого хору і дуже відповідально ставляться до молитви в храмі. На свято Стрітення парафія привітала хористів із Днем православної молоді. Настоятель храму побажав молоді творчих здобутків та духовного розвитку та подарував їм музичні папки та солодощі. Хористи подякували настоятелю за увагу та турботу та по благословенню настоятеля привітали парафіян співом духовних та українських народних пісень, чим дуже розчулили старших парафіян, які дуже дякували хористам, Церкві та настоятелю за труд по вихованню дітей та молоді.

«Наступив час час молитви і посту, час спокути гріхів заради майбутнього нашої України та її нащадків». Постимося постом богоугодним Господеві.