Перші святі Київської Русі: князі Борис та Гліб. У чому їхній подвиг? (+відео)

Перші святі Київської Русі: князі Борис та Гліб. У чому їхній подвиг? (+відео)6 серпня ми згадуємо благовірних мучеників князів Бориса і Гліба. Вони — перші вітчизняні святі, канонізовані як Руською, так і Константинопольською Церквою.

Відмовившись чинити опір братоненависнику Святополку Окаянному, який проти волі покійного батька узурпував владу, ці двоє братів – достойні сини Володимира Хрестителя були підступно вбиті. Але своєю жертовною загибеллю на довгі роки припинили князівські чвари та християнізувавши суспільну свідомість.

Борис і Гліб були молодшими синами святого рівноапостольного князя Володимира. Хлопці народилися незадовго до Хрещення Русі й були виховані в християнському благочесті. Ще за життя батька Борис отримав в уділ Ростов, а Гліб — Муром. Князь Володимир дуже любив свого сина Бориса, і саме його бачив своїм наступником. Причиною такого ставлення було поєднання в молодому князеві таланту керівника та воєначальника з істинно християнським характером.

Натомість, коли в 1015 році Володимир помер, великим князем Київським супротив його волі оголосив себе його старший син Святополк. У той час Борис знаходився у військовому поході за наказом батька, і під його рукою перебувало усе столичне військо. Дружинники, люблячі свого керманича, умовляли Бориса піти на Київ і зайняти великокнязівський престол, але той відмовився: «Не здійму руки на брата мого!»

Вбивці не змогли звершити свій злочин відразу – їхня рука здригнулася в той момент, коли очі зустрілися з очами Бориса, який, чекаючи на них, стояв на молитві. Важко пораненого, але ще живого, його повезли на підводі до Києва. І тоді замовникам довелося висилати другу групу – з відчайдушних варягів, які вже й довершили криваву розправу…

Саме від місця страшного злочину отримало назву Борисове поле, де вбивали княжича. І саме там пізніше виросло місто-супутник столиці Бориспіль, своєю назвою наче нагадуючи нам про важливість цієї події.

Пізніше наймані вбивці обірвали життя й Гліба, який так само відмовився від збройної кривавої боротьби за владу.

Таким чином брати Борис і Гліб принесли свої життя в жертву основній християнській чесноті — любові, тим самим на довгі роки припинивши князівські міжусобиці.

 

***

Згадавши подвиг Бориса й Гліба, спробуймо стати їхніми наслідниками хоча б у просторі свого родинного життя. Наприклад, тієї миті, коли справедливе роздратування буде готове вибухнути не лише словом, а й вчинком, зупинимо здійняту руку, не випустимо на волю гидке, образливе слово, і цим збережімо мир у власній сім’ї, показавши близьким, що християни насправді вміють перемагати зло добром і любов’ю!

Христос посеред нас!

І є, і буде!

Православіє в Україні

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31