"Ми маємо докласти максимум зусиль для збереження миру в країні" - Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній

21 січня вранці в центрі Києва на вулиці Грушевського, де вже два дні триває протистояння між мітингувальниками та правоохоронцями, чотири монахи Української Православної Церкви зупинили силові дії сторін та закликали їх до примирення. Портал «Православіє в Україні» попросив прокоментувати цю ситуацію Керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія.

Вже два місяці ми спостерігаємо за акціями протесту, які відбуваються як у Києві, так і в інших містах України. Українська Православна Церква неодноразово закликала владу та опозицію сісти за стіл переговорів, аби не допустити силового протистояння. Нажаль, в день свята Хрещення Господнього сталося суттєве загострення конфлікту, коли на вулиці Грушевського у Києві почалися зіткнення між мітингувальниками та правоохоронними органами. Вже сотні людей отримали поранення та навіть тяжкі тілесні ушкодження. Усі спроби політиків зупинити насильство результату не принесли. В цій ситуації кілька ченців Української Православної Церкви сьогодні вранці вийшли з хрестом та іконою на вулицю Грушевського, стали між загонами міліції та протестуючими і звернулися до всіх з закликом про примирення. З Божої допомоги їм вдалося припинити ворожнечу.

Ми схвалюємо цей вчинок простих ченців, які за покликом власної християнської совісті вийшли до епіцентру протистояння та звернулися до людей зі словом Євангелія. Господь закликає нас до миру та злагоди. «Блаженні миротворці, бо вони будуть названі синами Божими» (Мф. 5, 9), – говорить Христос. Місія Церкви полягає не у підігріванні політичних пристрастей і не в боротьбі за владу, а в духовному вдосконаленні людини, в збереженні суспільного спокою та миру. Ми маємо зрозуміти, що за останні дні ситуація в країні суттєво радикалізувалася, ми майже опинилися на межі громадянської війни. Сьогодні на всіх нас лежить відповідальність за майбутнє нашої Батьківщини.

Українська Православна Церква ще і ще раз закликає усі сторони припинити насильство та сісти за стіл переговорів. Зараз вже не час для політичних амбіцій. Ми маємо докласти максимум зусиль для збереження миру в країні, для збереження нашої рідної України. Ми підносимо молитви за Україну та за її народ. Нехай Господь допоможе нам знайти вихід із цієї складної ситуації. 

Правослвіє в Україні