Митрополит Антоній розповів про подарунки засновника Руської Палестини для Київської Духовної Академії

Митрополит Антоній розповів про подарунки засновника Руської Палестини для Київської Духовної АкадеміїРектор Київських духовних шкіл митрополит Антоній (Паканич) назвав подарунки багаторічного начальника Руської духовної місії в Єрусалимі архімандрита Антоніна (Капустіна), які були передані видатним церковним діячем у Київську духовну академію (КДА) у кінці XIX cт.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це митрополит Антоній сказав сьогодні на відкритті IX Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 200-річчю від дня відкриття Київської духовної семінарії та 200-річчю від дня народження архімандрита Антоніна (Капустіна).

«Отець Антонін був випускником нашої Академії. Саме в Києві він прийняв чернецтво і священний сан. Протягом семи років після закінчення Академії він був викладачем і помічником інспектора КДА. Тут він сформувався як вчений і як пастир. На все життя він зберіг вдячну пам'ять про Київ і про професорів, під керівництвом яких відбувалося його духовне та інтелектуальне становлення. І сьогодні ми хотіли б віддати данину вдячної пам'яті отцю Антоніну, чиє ім'я назавжди вписано в історію нашої духовної школи», - сказав митрополит Антоній.

За його словами, особлива роль належить отцю Антоніну у справі створення Церковно-археологічного музею при КДА.

«Вже в перші роки свого перебування в Греції він захопився збиранням предметів старовини і незабаром почав ділитися своїми знахідками з Київською академією», - зазначив ректор КДАіС.

Серед подарунків архімандрита Антоніна (Капустіна) – колекції стародавніх монет, у тому числі, візантійських золотих монет. В описі колекції Церковно-археологічного музею початку ХХ ст. зазначається, що в музеї зберігалося «300 золотих, срібних і мідних монет – єврейських, сіро-грецького царства, греко-єгипетського царства, візантійських і східних», переданих в КДА архімандритом Антоніном. Нині ця колекція знаходиться в зборах Відділу нумізматики Національного музею історії України.

Також отець Антонін передав в КДА десятки стародавніх грецьких і слов'янських рукописів, палімпсестів, картин, зображень та інших предметів старовини.

«У травні 1872 року отець Антонін передав в КДА подарунок, який став науковою сенсацією. Йдеться про так звані «Київські глаголичні аркуші». Це 7 аркушів пергаментного кодексу, які були знайдені отцем Антоніном на Синаї в 1870 році. В сучасній науці цей пам'ятник відносять до X – початку ХІ ст. Особливості лексики і синтаксису тексту вказують на те, що він був створений, або в Чеських землях, або в Паннонії. «Київські аркуші» є найбільш давнім відомим до цього часу пам'ятником глаголичнних аркушів. І саме за ним зазвичай даються типові накреслення глаголичних букв. Сьогодні «Київські аркуші» зберігаються в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського», - зазначив митрополит Антоній.

До початку 1870-х років отець Антонін передав у дар Академії значну кількість цінних речей, які вимагали вивчення і спеціального зберігання. Так в Академії в 1873 році був створений церковний музей.

У 1875-1876 роках отець Антонін передав музею колекцію кіпрських старожитностей християнського часу і дохристиянської епохи з 348 предметів (глиняні пряслиця, бронзові браслети, дзеркала, ножиці, світильники, посуд для благовоній тощо).

«Це лише найбільш відомі подарунки, отримані Академією від отця Антоніна. Але і сказаного достатньо, щоб зрозуміти, що його дарування багато в чому сприяли перетворенню Церковно-археологічного музею в одне з найважливіших музейних зібрань того часу», - зазначив ректор Київських духовних шкіл.