Митрополит Антоній (Паканич): Подвиг святих Бориса і Гліба - шлях до миру відкритий 1000 років тому

Митрополит Антоній (Паканич): Подвиг святих Бориса і Гліба - шлях до миру відкритий 1000 років томуМученицька смерть святих князів страстотерпців Бориса і Гліба, яку брати прийняли 1000 років тому, відкриває сьогодні нам шлях до примирення і порозуміння.

Про це сказав керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Борис і Гліб були синами хрестителя Київської Русі рівноапостольного князя Володимира. У ті роки християнство зовсім недавно стало сповідатися на Русі, і язичницькі традиції залишалися сильними. Релігією язичників були підступність, жадібність і сила. Таке спотворене світосприйняття вилилося в міжусобній війни. Київський престол захопив старший брат святих князів - Святополк Окаянний. Дружина переконувала князів піти війною на брата і скинути його з престолу. Але Борис з християнською смиренністю відповів: «Не можу йти на старшого брата, він мені замість батька». Тоді Святополк підіслав до Бориса і Гліба вбивць. Але незабаром сталося правосуддя Боже, і княжа влада Святополка, побудована на крові братів, впала", - розповів митрополит Антоній.

За словами керуючого справами УПЦ, святі князі Борис і Гліб прикладом свого мученицького подвигу відкрили нове бачення сенсу життя.

«З точки зору язичницького світу смерть братів була безглуздою, бо добровільно відмовитися від влади в той час означало визнати свою слабкість. Та й в сучасному світі нехтувати впливом і могутністю, які дає влада, вважається безгуздістю. Але з точки зору Святого Письма, яке вчить нас «Не любіть світу, ні того, що в світі» (1 Ін 2:15.) Подвиг Бориса і Гліба - це прояв вищих християнських чеснот. Що б сталося, якби князі послухалися дружину і пішли зі зброєю на брата? Розв'язалася б кровопролитна братовбивча війна, в якій загинули б тисячі і сотні тисяч одноплемінників. Принісши себе в жертву, Борис і Гліб не дали здійснитися цим вбивствам і вчинили по слову Божому: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін 15:13). Разом із тим вони показали нове ставлення до земної влади як такої.

І сьогодні, коли диявол спокушає нас відповісти ближньому злом на зло, необхідно згадати подвиг святих Бориса і Гліба, які виступили проти сатани і дали всім нам приклад істинної відваги і любові до Христа», - підкреслив митрополит Антоній.

Нагадаємо, що 6 серпня Православна Церква вшановує пам'ять святих благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба.