"Прагнучи до національної єдності, українці мають керуватися християнськими цінностями" - митрополит Антоній (Паканич)

Прагнучи до національної єдності, українці мають керуватися християнськими цінностями. Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Консолідувати націю зможе тільки особиста відповідальність кожного з нас. А це життя за Божими заповідями, дотримання законів держави і бажання приносити користь або, як мінімум, не шкодити ближньому. Коли патріотичні почуття направляються в агресивне русло, людина може робити вчинки, які їй будуть здаватися суспільно-корисними, а насправді нести лише шкоду. Такі приклади зустрічаються сьогодні, зокрема – у сфері міжконфесійних відносин, що особливо небезпечно з точки зору національних інтересів», – зазначив митрополит Антоній.

За його словами, такі публічні ініціативи, як, наприклад, недавня петиція про переведення Києво-Печерської лаври під юрисдикцію УПЦ КП, і спроби захоплення храмів Української Православної Церкви, не сприяють консолідації.

«Нині у селі Птича Рівненської області агресивно налаштовані люди, які вважають себе патріотами, намагаються незаконним шляхом із застосуванням насильства відібрати храм у місцевої громади УПЦ. Керуючись емоціями, вони не думають, до яких наслідків можуть призвести їхні дії. Подібні випадки не сприяють миру і єдності. Прагнучи до національної єдності, суспільство має керуватися християнськими цінностями. Сьогодні потрібно бути розсудливими і не підносити «інформаційні снаряди» тим, хто робить все для того, щоб цієї єдності у нас не було», – підкреслив керуючий справами УПЦ.

Як повідомлялося, в Україні створено Раду з питань національної єдності, яку очолив президент Петро Порошенко. Серед основних завдань Ради: вивчення процесів, що відбуваються в суспільстві, та вироблення пропозицій щодо заходів, спрямованих на зміцнення національної єдності, відновлення історичної пам'яті українського народу, гармонізації етнонаціональних і міжконфесійних відносин.

За словами Президента, окрему увагу під час своєї роботи Рада буде приділяти питанню релігії. На його переконання, Церква має об'єднувати країну, водночас Президент підкреслив, що не буде втручатися в діяльність Церкви, яка повинна бути незалежною.